Søg på Klog KostMørk chokolade kan forbedre din træning

Mørk chokolade kan styrke din træningsindsats og kondition ved at udvide dine blodkar.

 

Det viser en ny undersøgelse fra Londons Kingston University, hvor forskere har testet hvordan mørk chokolade påvirker atleter.

Forskerne ville undersøge om mørk chokolade har samme effekt som rødbedesaft, hvis indhold af nitrat har vist sig at udvide blodkarrene og forbedre træningsresultaterne hos topatleter.

I de sidste år er flere og flere sportsfolk på topplan begyndt, at drikke rødbedejuice efter at undersøgelser har vist, at rødbedernes høje indhold af nitrat, som konverteres til nitrogenoxid i kroppen. Dette udvider blodkarrene og tilfører dermed mere ilt til musklerne.

Mørk chokolade har allerede vist sig at have positive virkninger på hjertekar-systemet og nye undersøgelser tyder på at det bl.a. skyldes at det øger nitrogenoxid-produktionen.

Forskernes tese var at  mørk chokolades indhold af et stof kaldet epicatechin - en type flavanol i kakaobønner - også øger nitrogenoxid produktion i kroppen.

Derfor gennemførte foskerne med forskningsstuderende Rishikesh Kamlesh Patel i spidsen en undersøgelse med en gruppe på ni amatørcyklister, der som udgangspunkt fik lavet en fitness-test, som kunne danne baggrund for en sammenligning.

Deltagerne blev derefter delt op i to grupper, der blev bedt om at udskifte en daglig snack med 40 gram enten mørk eller hvid chokolade. Kun mørk chokolade er rig på flavanoler.

Cyklisternes puls og iltforbrug blev i løbet af undersøgelsen målt under moderat motion og i tidskørsler. Efter syv dage skiftede de to grupper chokolade og testene blev gentaget i de næste syv dage.

Undersøgelsen fandt, at rytterne brugte mindre ilt under cykling i moderat tempo, og også cyklede længere i en to-minutters tidskørsel efter at have spist mørk chokolade.

"Både mørk chokolade og rødbedesaft er kendt for at øge nitrogenoxid, som vi mener er den største enkeltmekanisme bag disse resultater," siger Patel, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Journal of International Society of Sports Nutrition

"Vi fandt, at folk rent faktisk kan træne længere efter at have spist mørk chokolade - noget der ikke er påvist før på denne måde."

Skildpadde og hare løber
Motion & mad | feb 14, 2013

Er du skildpadde eller hare: Lange gåture bedre end intens træning

Skildpadden når også hurtigere målet end haren, når det gælder om at undgå fedme og…

Patel er nu i gang med yderligere forskning i mørk chokolade som en del af sin doktordisputats. Han håber at finde det optimale flavanol niveau i mørk chokolade for bedre sportslige præstationer.

"Når vi har fundet den optimale chokolade dosis og varighed for hvor længe man skal spise det, vil vi sammenligne chokoladens virkninger med rødbedesaft og også teste kombinationen af begge, da de øger nitrogenoxid-niveauet på lidt forskellige måder."