Søg på Klog KostMørk chokolade kan forbedre din træning

Mørk chokolade kan styrke din træningsindsats og kondition ved at udvide dine blodkar.

 

Det viser en ny undersøgelse fra Londons Kingston University, hvor forskere har testet hvordan mørk chokolade påvirker atleter.

Forskerne ville undersøge om mørk chokolade har samme effekt som rødbedesaft, hvis indhold af nitrat har vist sig at udvide blodkarrene og forbedre træningsresultaterne hos topatleter.

I de sidste år er flere og flere sportsfolk på topplan begyndt, at drikke rødbedejuice efter at undersøgelser har vist, at rødbedernes høje indhold af nitrat, som konverteres til nitrogenoxid i kroppen. Dette udvider blodkarrene og tilfører dermed mere ilt til musklerne.

Mørk chokolade har allerede vist sig at have positive virkninger på hjertekar-systemet og nye undersøgelser tyder på at det bl.a. skyldes at det øger nitrogenoxid-produktionen.

Forskernes tese var at  mørk chokolades indhold af et stof kaldet epicatechin - en type flavanol i kakaobønner - også øger nitrogenoxid produktion i kroppen.

Derfor gennemførte foskerne med forskningsstuderende Rishikesh Kamlesh Patel i spidsen en undersøgelse med en gruppe på ni amatørcyklister, der som udgangspunkt fik lavet en fitness-test, som kunne danne baggrund for en sammenligning.

Deltagerne blev derefter delt op i to grupper, der blev bedt om at udskifte en daglig snack med 40 gram enten mørk eller hvid chokolade. Kun mørk chokolade er rig på flavanoler.

Cyklisternes puls og iltforbrug blev i løbet af undersøgelsen målt under moderat motion og i tidskørsler. Efter syv dage skiftede de to grupper chokolade og testene blev gentaget i de næste syv dage.

Slik & snacks | 19. mar 2014

Derfor er mørk chokolade så sund for dig

Mørk chokolade har i undersøgelser gennem de sidste årtier vist sig at være rigtigt…

Undersøgelsen fandt, at rytterne brugte mindre ilt under cykling i moderat tempo, og også cyklede længere i en to-minutters tidskørsel efter at have spist mørk chokolade.

"Både mørk chokolade og rødbedesaft er kendt for at øge nitrogenoxid, som vi mener er den største enkeltmekanisme bag disse resultater," siger Patel, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Journal of International Society of Sports Nutrition

"Vi fandt, at folk rent faktisk kan træne længere efter at have spist mørk chokolade - noget der ikke er påvist før på denne måde."

Kokosvand har et højt indhold af kalium, som er vigtigt for en sund balance i forhold til salt.
Motion & mad | sep 10, 2012

Kokosvand en effektiv sportsdrik til let træning

Har du ligget på en thailandsk turiststrand, er du sikkert også blevet tilbudt en…

Patel er nu i gang med yderligere forskning i mørk chokolade som en del af sin doktordisputats. Han håber at finde det optimale flavanol niveau i mørk chokolade for bedre sportslige præstationer.

"Når vi har fundet den optimale chokolade dosis og varighed for hvor længe man skal spise det, vil vi sammenligne chokoladens virkninger med rødbedesaft og også teste kombinationen af begge, da de øger nitrogenoxid-niveauet på lidt forskellige måder."