Søg på Klog Kost

En peanuts-chokolade-karamel budding med tilsat soja-protein reducerede de unges appetit senere på dagen.En peanuts-chokolade-karamel budding med tilsat soja-protein reducerede de unges appetit senere på dagen. Foto: University of Missouri-Columbia

De bedste snacks for teenagere

En chokolade-budding med tilsat soja-protein kan både forhindre at dit barn overspiser og tager på - og at de er i bedre humør.

 

Det antyder i hvert fald et nyt forsøg fra University of Missouri, USA, hvor forskere har undersøgt hvordan snacks med et højt protein-indhold påvirker børn og unge.

Selvom det er almindeligt kendt at snacks med et højt proteinindhold om eftermiddagen kan hjælpe til at kontrollere appetitten hos voksne, er der nærmest ingen anbefalinger til forældre om, hvilke typer af snacks, der kan gavne deres teenagere. 

Nu har forskerne fra UM konstateret, at mellemmåltider om eftermiddagen især med høj-protein-sojaprodukter reducerer eftermiddagsappetitten, udsætter efterfølgende måltider og reducerer teenageres usunde snacking om aftenen.

"Vores forskning viste, at højprotein snacks om eftermiddagen hjælper teenagere med at spise sundere og kontrollere deres appetit," siger Heather Leidy, der er lektor i ernæring og motionsfysiologi ved MU.

"Teenagere har tendens til at spise for meget især hen på eftermiddagen og indtil sen aften. Og mange af de bekvemme snacks har et højt indhold af fedt og sukker, men når børnene spiser højprotein snacks om eftermiddagen, er de mindre tilbøjelige til at spise usunde snacks senere på dagen, hvilket er særligt vigtigt for børn, der har problemer med vægten."

Ud over at tjekke hvor meget og hvodan teenagere mellem 13 og 19 år spiste i forlængelse af at have indtaget forskellige typer snacks, målte forskerne også hvordan snacks om eftermiddagen påvirkede deres kognitive præstationer og humør.

Ud over at påvirke appetit og mæthed positivt medførte de proteinrige snacks også, at de unge spiste mindre fedt resten af dagen.

"Desuden fandt vi også, at proteinrige snacks forbedrede visse aspekter af humør og den kognitive funktion."

Selv om de proteinrige buddinger med soja, som de unge fik, ikke er noget man kan købe, så bør lignende proteinrige fødevarer have samme fordele, mener Leidy, der har fået undersøgelsen offentliggjort i Journal of Nutrition.

"Sundhedsprofessionelle anbefaler i stigende grad, at folk spiser flere proteinrige, plantebaserede fødevarer som soja, der har en høj proteinkvalitet og vores undersøgelse understregede, at de har positive virkninger på appetit og mæthed," siger Leidy.

Tags: proteiner, teenager, appetit, soja