Søg på Klog KostSpis chokolade mod luftforureningen

Har du dårlig samvittighed over at spise for meget chokolade, så kan en ny undersøgelse forhåbentlig lette dit hjerte og få dig til at ånde lettet op.

 

Stoffer i chokolade viser sig nemlig at beskytte mod hjertesygdomme forårsaget af luftforurening.


Undersøgelsen fra Harvard School of Public Health har fulgt 573 ældre mænd i Boston-området gennem 11 år for at finde en sammenhæng mellem kost og luftforurening og konstaterede, at deres hjertefunktion i mindre grad blev påvirket på dage med meget smog, hvis de spiste fødevarer fyldt med flavonoider, der er en antioxidant, som findes i planter.

"Vi har ingen umiddelbar måde at beskytte os mod luftforurening," siger dr. Andrea Baccarelli, lektor i miljø-epigenetik på HSPH.

"Her har vi fundet en mulig vej til at beskytte os."

"Omkring 100 gram blåbær hver dag kan tilsyneladende beskytte ældre mænd fra smog-relaterede hjertesygdomme," siger undersøgelsens chefforsker Jia Zhong, der er ph.d.-studerende hos Baccarelli.

Forskerne fokuserede på flavonoider, der giver planterne deres farve - og velkendte antioxidanter, som kan forhindre eller forsinke nogle typer af celleskader.

Kliniske målinger af mændene blev sammenlignet med luften i lokalområdet samtidig med at mændene udfyldte spørgeskemaer om deres kost.

Over en 11-årig periode, havde mændene en tendens til nedsat puls variabilitet, som er et tegn på risiko for hjerteanfald og tidlig hjertedød, når smogniveauerne steg i 48 timer.

Effekten var endnu værre for mænd med en genvariation, som undertrykker et protein kaldet toll-like receptor 2 , der opdager fremmede stoffer og sender signaler til immunsystemet om dem.

Men luftforurening og genetikken havde en langt svagere effekt hos de mænd, der indtog mange flavonoider i deres kost. Flavonoider kan hjælpe med at beskytte mod forurenings-relateret hjerteproblemer ved at hjælpe med til at regulere kroppens immunreaktion.

"Kost gør en forskel. Mængden af flavonoider i chokolade eller blåbær kan omprogrammere vores gener," siger Baccarelli.

Forskerne pointerer som sædvanlig at deres resultater ikke skal ses som en opfrodring til at tylle vin eller grovæde chokolade i store mæmgder.

"Hvis du spiser for mange kalorier, er det heller ikke godt for dit hjerte," siger Baccarelli, der også understreger at der er tale om et observationsstudie, der ikke beviser en sammenhæng mellem årsag og effekt.