Søg på Klog Kost

Fed mad ødelægger din søvn

Fed mad ændrer sovemønstre og gør søvnen mindre sammenhængende.Spiser man meget fedt nedsættes følsomheden i et stof, der regulerer søvnen.

Det viser et forsøg, der blev præsenteret på det årlige møde i Society for the Study af Ingestive Behavior (SSIB).

I forsøget konstaterede forskerne at langvarig udsættelse for et højt fedtindhold reducerer søvnkvaliteten hos rotter.

Med hjælp af radio-telemetri målte forskerne søvnen hos rotter, der gennem otte uger fik en kost med et højt fedtindhold.

Sammenlignet med rotter, der fik almindeligt gnaverfoder, sov rotterne på den fedtrige kost mere, men søvnen blev fragmenteret. Den øgede søvn hos rotterne på fedtrig kost foregik hovedsagelig i den normalt aktive fase af dagen, ligner den overdrevne søvnighed i dagtimerne, man har observeret hos overvægtige mennesker.

Søvnbalancen forstyrres

- Studier af mennesker tyder på en forbindelse mellem søvnkvalitet og fedme. Vores tidligere arbejde med dyr viser en sammenhæng mellem god søvnkvalitet, modstandsdygtighed over for vægtøgning og øget følsomhed over for orexin, der er et kemisk stof i hjernen, som er vigtigt for en stabil søvn, siger hovedforfatter Catherine Kotz.

Orexin er et protein, der dannes af nogle særlige hjerneceller, orexin-neuroner, i et lille område i hjernen, hypothalamus.   Stoffet vedligeholder menneskets balance for søvn og opvågnen. Mangler stoffet helt kan det forårsage narkolepsi, hvor folk pludseligt falder i søvn, f.eks. midt i en sætning.

- De aktuelle undersøgelser viser, at efter en fedtrig kost-induceret vægtøgning, bliver søvnkvaliteten dårlig og orexin-følsomheden bliver nedsat. Vores resultater tyder på, at dårlig søvn som resultat af vægtøgning kan skyldes reduceret orexin-følsomhed, siger hun.