Skip to main content
logo for klog kost

D-vitamin mildner smerter og depression

{module Google Artikel Billedtop}
 
{module 190}

Lukker du dig inde pga. smerter og depression gør du måske din egen situation værre, hvis du har diabetes 2.

En ny undersøgelse fra Loyola University Chicago viser nemlig, at D-vitamin formindsker smerter hos kvinder med type 2-diabetes og depression.

Kroppens behov for D-vitamin dækkes hovedsageligt af solens stråler, men kan her i vinterperioden også suppleres med fisk og andre madvarer.

Diabetes 2 er forbundet med depression og smerte, men få studier har set på, hvordan smerter kan påvirke behandlingen af depression hos patienter med type 2-diabetes, og ingen undersøgelser har vurderet betydningen af D-vitamin i denne sammenhæng.

Forskerne fra Loyola testede effekten af ugentlige tilskud med vitamin D2 (50.000 IE) i seks måneder for at vurdere depression hos kvinder med diabetes 2.

Forsøget viste ikke bare at depressionen blev væsentligt forbedret, men også patienter med smerter oplevede forebdringer.

61 procent af diabetespatienterne havde ved forsøgets start jagende eller brændende smerte i deres ben og fødder (neuropatisk smerte) og 74 procent rapporteret følelsesløshed og snurren i hænder, fingre og ben (sensorisk smerte). Forskerne konstaterede et signifikant fald i neuropatisk og sensorisk smerte efter tre og seks måneder på tilskud med vitamin D2.

"Smerte er et almindeligt og ofte alvorligt problem for kvinder med diabetes 2 og depression," siger dr. Todd Doyle, der er hovedforfatter og stipendiat ved Institut for Psychiatry & Behavioral Neurosciences.

"Selv om der er behov for yderligere forskning, er tilskud med vitamin D2 en lovende behandling for både smerter og depression i type 2-diabetes."