Skip to main content
logo for klog kost
Salt skrevet i salt

Spis mindre salt og undgå hovedpine

Tjek dit forbrug af salt hvis du lider meget af hovedpine. Et højt saltindtag kan nemlig være forklaringen.

{snippet start}

Det viser en ny undersøgelse, der har sammenlignet personers indtag af salt med deres tendens til hovedpine.

Almindeligt køkkensalt består af 40 procent natrium, hvilket er den ingrediens, man skal holde øje med på indholdsdeklarationen på madvarer. For at gennemskue saltindholdet skal man altså gange natrium-indholdet med 2,5 gange.

Vores krop har sjældent brug for mere end et par gram salt dagligt, men de fleste danskere spiser 8-12 gram salt, hvilket er op til det dobbelte af det anbefalede maximum på fem gram salt dagligt.

For meget salt bliver især forbundet med forhøjet blodtryk, der kan medfører hjertekar-sygdomme og slagtilfælde.

Og nu antyder en ny undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet BMJ Open at et højt forbrug af salt er årsag til hovedpine, og at denne sammenhæng ikke skyldes forbindelsen mellem saltindtaget og forhøjet blodtryk, der ellers er en almindelig årsag til hovedpine.

46 procent af voksne har jævnligt hovedpine, der for mange medfører en forringet livskvalitet og et højere antal sygedage, påpeger forskerne anført af Dr. Lawrence Appel, direktør for Welch Center for Forebyggelse, Epidemiologi og klinisk forskning på Johns Hopkins Medicine i Baltimore, Maryland.

Dr. Appel og hans kolleger siger, at de aktuelle data understøtter en sammenhæng mellem blodtryk og hovedpine; dog er beviserne for en forbindelsen mellem hovedpine og natrium indtag eller andre kostfaktorer sparsom, idet den meste forskning i kostens rolle fokuserer på forbrug af mononatriumglutamat (MSG), der er en smagsforstærker - også kendt som det tredje krydderi. MSG har tidligere været forbundet med hovedpine.