Søg på Klog KostOverspisning inaktiverer det brune fedt

 

Spiser du alt for meget og mange kalorier risikerer d u ikke bare at blive fed, men også at de brune fedtceller, der forbrænder energi bliver inaktive.

I de senere år har forskerne opdaget at de brune fedtceller kan beskytte mod fedme fordi de i modsætning til hvide fedtceller sætter gang i forbrændingen for at generere varme. Det er en mekanisme, der oprindeligt er udviklet for at sikre babyer mod kulde.

Men en ny undersøgelse fra Boston University viser, at når vi igennem længere tid indtager for mange kalorier, så mister det brune fedt kontakt med omkringliggende blodårer og dermed adgang til ilt. Det medfører igen at de brune fedtceller mister deres mitokondrier, der kan opfattes som cellers kraftværker, og derfor ikke længere er i stand til at bærnde fedtsyrer og producere varme.

"Hvis vi ser tilbage på den tid hvor mennesker var jæger-samlere, kunne der gå dage imellem at de kunne spise, så det var overlevelsesstrategi for kroppen, at være i stand til at lagre overskydende energi i hvide fedtceller," forklarer dr. Kenneth Walsh, der er direktør for Whitaker Cardiovascular Institute ved Boston University School of Medicine ( BUSM) og undersøgelsens hovedforfatter.

 

"Den mekanisme, der tjente os så godt som primitive mennesker, er nu den samme som rammer os med negative konsekvenser, fordi vi har en konstant fødevareforsyning og derfor ophober for mange hvide fedtceller," siger han.

Undersøgelsens resultater fremhæver den vigtige sammenhæng mellem fedtvæv og hjertekar-systemet og viser også, at hjertekar-risici som forhøjet blodtryk og højt kolesteroltal, der medvirker til beskadigelse af blodkar også kan føre til inaktiverering af brune fedtceller.

"Ud over ophobningen af hvide fedtceller, viser vores undersøgelse, at overspisning låser brune fedtceller fast i en dødsspiral, der fører til deres ultimative dysfunktion," siger Walsh, der håber at mere forskning kan afgøre om det er muligt at bremse dødsspiralen og måske dermed bekæmpe fedme.