Søg på Klog Kost

Fødder på en gulvvægtHvis din vægt ikke lystrer skyldes det måske at du overvurderer din indsats for at overholde slankekuren.

Fire grunde til at din slankekur kikser

Har din vægt problemer med at måle dit vægttab, så skulle du måske hellere kigge dig selv i øjnene.

 

Kun ca. hver femte person på slankekur opnår et varigt vægttab og det er der ofte nogle meget elementære grunde til.

Uanset hvilken kur du er på, så er der fire grundårsager til at de kikser. For selv om hver anden dansker siger at de er på kur så er det altså de færreste, der har succes på lang sigt.

Læs også: Overraskende mad, der kan støtte din slankekur

"Slankekure er en færdighed, meget lig at køre på cykel, der kræver øvelse og god instruktion," siger Dr. Jessica Bartfield, der har speciale i ernæring og vægtkontrol ved Loyola Center for Metabolic Surgery & Bariatric Care.

"Du kommer til at vælte og bliver frustreret, men i sidste ende vil det blive nemmere og lykkes."

Hun opstiller fire hovedårsager til at mange slankekure ikke medfører det ønskede vægttab:  

1. Du undervurderer madens kalorier  

"De fleste mennesker (! Selv eksperter) undervurdere antallet af kalorier, de spiser om dagen. Skriver du alt det ned, du spiser - inklusive drikkevarer og små snacks eller smagsprøver- kan det medvirke til at øge din selvindsigt. Vær opmærksom på portionsstørrelser og brug målebægre og skeer til at hælde op med. Mad, du spiser ude har en tendens til at blive serveret i meget større portioner og have et meget højere kalorieindhold. Prøv at slå næringsindholdet på din yndlings take-out-mad eller restaurant-mad og vælg et sundt måltid før du bestiller mad eller bord."  

2. Du overvurderer hvor mange kalorier du forbrænder  

"Typisk er du nødt til at tabe 500 kalorier om dagen for at tabe ½ kilo pr. uge. Det er meget vanskeligt at opnå gennem motion alene, og det ville kræve mindst 60 minutters hård motion hver dag. Prøv i stedet at gå mere og sidde meget mindre i løbet af dagen og nøjes med 30 minutter moderat til kraftig motion de fleste af ugens dage. Køb en skridttæller og prøv at komme op på 10.000 skridt om dagen. Men husk at motion ikke er en undskyldning for at spise mere! "  

3. Dårlig timing af måltider  

"Du har brug for en konstant strøm af glucose hele dagen for at opretholde et optimalt energiniveau og forhindre at dit stofskifte bremser op. Spis morgenmad hver dag inden for en time efter at du er vågnet, og spis derefter en sund snack eller et måltid hver tre til fire timer. Prøv ikke at gå længere end 5 timer uden at spise en sund snack eller et måltid for at holde dit stofskifte konstant. "  

4. Utilstrækkelig søvn  

"Undersøgelser har vist, at mennesker, der får færre end seks timers søvn har højere niveauer af ghrelin, som er et hormon, der stimulerer appetitten, og giver lyst til mad med et højt kulhydrat- og kalorieindhold. Endvidere medfører for lidt søvn forhøjede cortisolniveauer, et stresshormon, der kan føre til vægtøgning."

Læs også: Sådan skal du tabe dig efter overgangsalderen