Søg på Klog KostSalt gør overvægtige gamle før tid

 

Salt kan ikke bare påvirke blodtrykket og risikoen for hjertekar-problemer negativt, men også betyde at vi ældes hurtigere, hvis vi også er overvægtige.

Det viser en ny undersøgelse, hvor forskere har undersøgt hvordan længden på såkaldte telomerer, der beskytter vore kromosomer mod at blive degeneret, bliver påvirket af overvægtige unges saltforbrug.

Telomererne, der beskytter kromosomerne på samme måde som plastikstykket for enden af et snørebånd, forkortes naturligt med alderen, men kan også påvirkes af livsstilsfaktorer som rygning, fedme og mangel på fysisk aktivitet.

Den nye undersøgelse, der netop er præsenteret på en konference arrangeret af American Heart Association, viser for første gang at natrium, der er grundbestanddelen i salt, også påvirker telomerernes længde.

Resultatet er baseret på en undersøgelse, hvor forskerne delte 766 teenagere mellem 14 og 18 år op i to grupper baseret på deres kost.

Den ene gruppe bestod af de teenagere, der spiste mindst salt dagligt - svarende til 2.388 mg natrium gennemsnitligt per dag, mens den anden gruppe bestod af dem, der indtog mest natrium svarende til et gennemsnit på 4.142 mg per dag.

Salt består af natrium og klorid, så et gram natrium svarer til 2,5 gram salt. Så de teenagere, der spiste mindst natrium spiste altså igennemsnit 5,9 gram salt, mens gennemsnittet hos gruppen, der indtog mest natrium, svarede til 10,3 gram salt.

Selv teenagerne i gruppen med det mindste forbrug indtog meget mere natrium end American Heart Associations anbefalede 1.500 mg per dag - altså små 4,0 gram salt. I Danmark lyder anbefalingerne på 5-6 gram salt om dagen.

Fedme øger følsomhed

Ved at sammenholde længden på telomerer med genernes længde og det gennemsnitlige daglige indtag af salt, kunne forskerne konstatere, at et højt natrium-forbrug kun havde betydning for telomernes længde hos de overvægtige teenagere.

Telomererne forholdsvise længde hos overvægtige var gennemsnitligt 4 procent kortere sammenlignet med telomererne hos normalvægtige.

"Selv hos disse relativt raske unge mennesker, kan vi allerede se effekten af et højt natrium indtag, og det tyder på, at salt og fedme påvirker hinanden i en fremskyndelse af cellernes aldring," siger Dr. Haidong Zhu, der er undersøgelsens hovedforfatter og adjunkt ved Georgia Regents University i Augusta.

Fedme øger følsomheden over for salt og forårsager også betændelse. Dette kan forklare, hvorfor et højt natrium forbrug især påvirkede overvægtige teenagere.

"Mindre natrium indtagelse kan være en lettere måde at reducere risikoen for hjertesygdomme end at tabe sig for overvægtige unge," siger Zhu.

"Det meste natrium i kosten kommer fra forarbejdede fødevarer, så forældrene kan hjælpe ved oftere at lave mad og ved at tilbyde frisk frugt i stedet for chips eller andre saltholdige snack."