Søg på Klog KostGener afgør om du bliver fed af stegt mad

 

Forskelle i vore gener kan betyde at nogle menneskers BMI påvirkes dobbelt så meget som andres, hvis de spiser stegt mad.

Det viser en ny undersøgelse fra Harvard, hvor forskere har undersøgt sammenhængen mellem vore gener, madvaner og BMI.

Resultaterne afslører, at stegt mad mere end fire gange om ugen medførte en dobbelt så stor effekt på BMI for personer med den højeste genetiske risiko sammenlignet med personer med lavere genetisk risiko.

Det er velkendt, at både stegt mad og genetiske varianter er forbundet med overvægt og fedme. Imidlertid er vekselvirkningen mellem disse to risikofaktorer i forbindelse med BMI og fedme ikke blevet undersøgt.

Så et hold af amerikanske forskere anført af Lu Qi, der er assisterende professor ved Harvard School of Public Health og Brigham and Women's Hospital og Harvard Medical School, analyserede sammenhængen hos over 37.000 mænd og kvinder, der deltager i tre store amerikanske befolkningsundersøgelser.

De brugte spørgeskemaer om madvaner til at vurdere hvor meget stegt mad deltagerne spiste både hjemme og ude. Derudover fik de lavet en genetisk risikovurdering baseret på 32 kendte genetiske varianter, der er forbundet med højt BMI og fedme.

De delte deltagernes indtag af stegt mad op i tre kategorier:

  • mindre end en gang om ugen 
  • op til tre gange om ugen
  • fire eller flere gange om ugen

Den genetiske risikovurdering blev sat til mellem 0 og 64 point og personer med en højere score havde en højere BMI.

Højde og kropsvægt blev vurderet ved starten af forsøgene og deltagerne blev bedt om at opgive deres vægt i forbindelse med hvert opfølgende spørgeskema. Livsstilsoplysninger som fysisk aktivitet og rygning blev også indsamlet.

Forskerne konstaterede ved en analyse af resultaterne, at der var en klar sammenhæng mellem stegt mad og den genetiske risikovurdering at spore på deltagernes BMI.

Fordoblet BMI-forskel

Blandt deltagerne med flest point i den genetiske risikovurdering var BMI-forskellen på deltagere, der spiste stegt mad mindst fire gange om ugen eller mindre end en gang om ugen på 1.0 hos kvinder og 0,7 hos mænd.

Men hos deltagere, der havde færrest genetiske problemer, var BMI-forskellene kun 0,5 hos kvinder og 0,4 hos mænd.

Det vil sige at genetiske varianter betyder at nogle mennesker har fordoblet risiko for et forhøjet BMI-tal, selv om de spiser de samme mængder stegt mad.

Forfatterne understreger , at deres resultater kan være blevet påvirket af andre umålte eller ukendte faktorer selv om de forsøgte at tage højde for flere andre kost- og livsstilsfaktorer.

Men de siger, at undersøgelsen viser, at sammenhængen mellem stegt mad og overvægt kan variere pga. forskelle i genetisk disposition, og omvendt kan den genetiske indflydelse på overvægt ændres af mængden af stegt mad.

"Vores resultater understreger vigtigheden af, at reducere stegt mad for at forebygge fedme - især hos personer, der er genetisk disponerede for fedme," siger professor Lu Qi.

"Dette arbejde beviser at der er en interaktion mellem en kombineret genetisk risikovurdering og risiko for fedme," skriver professor Alexandra Blakemore og Dr. Jessica Buxton fra Imperial College London i en leder i British Medical Journal, der har offentliggjort undersøgelsen.

De understreger, at den genetiske information kan være meget værdifuld i behandlingen af nogle former for fedme, der skyldes ændringer i et enkelt gen. De siger, at det derfor ville være en stor skam at antage, at genetik kan ignoreres i behandlingen af fedme , og opfordrer til yderligere undersøgelser, der gør det muligt at forudsige om en patient bliver fed pga. genetik og samtidig giver mulighed for individuel behandling.