Søg på Klog Kost

Sundt og slankende tænker du sikkert, men nej så nemt er det ikke nødvendigvis.

Derfor bliver du også fed af grøntsager

 

Hvis du tror at du kan tabe dig ved kun at spise grøntsager, så tager du grueligt fejl. Et almindeligt stof i alle grøntsager viser sig nemlig overraskende at medføre vægtforøgelse.

Stoffet nitrat, der mest kendes fordi det bruges i kunstgødning, som medfører kvælstofforurening, viser sig i en ny undersøgelse at reducere det såkaldt hvilende stofskifte.

Det hvilende stofskifte er et udtryk for den energi kroppen bruger uden at man foretager sig noget.

Nu har forskere fra Karolinska Institutet og den svenske School of Sport and Health Sciences vist, at forsøgsdeltagere, der i tre dage fik natriumnitrat oplevede et fald i det hvilende stofskiftepå 4,2 procent.

Deltagerne fik en nitrat-dosis, der svarer til 200-300 gram spinat, rødbeder, salat eller andre nitrat-rige grøntsager.

Forskerne fra Karolinska har tidligere konstateret, at nitrat kan øge effektiviteten af menneskets mitokondrier - og det kan muligvis forklare nedgangen af det hvilende stofskifte i den nye undersøgelse, der er offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition.

Mitokondrier kaldes cellernes kraftværker og har betydning for cellesignalering og -deling.

Den ny undersøgelse er baseret på målinger af 13 raske mennesker, der tilfældigt blev udvalgt til at få enten natriumnitrat eller placebo i tre dage.

I forhold til de deltagere, der fik placebo, medførte nitrat-tilskuddet en reduktion af det hvilende stofskifte på 4,2 procent.

Derudover blev der ikke observeret nogen signifikante ændringer for thyreoideahormon status, insulinfølsomhed, glukoseoptagelse eller andre relevante målinger.

"En anden kostændring, der har en lignende effekt på energiomsætningen, er kaloriebegrænsning", skriver forskerne.

"Selv om forskellige undersøgelser har givet noget divergerende resultater synes kaloriebegrænsning, at medføre en reducering af det hvilende stofskifte og andre påvirkninger af stofskiftet som påvirker risikoen for hjertekar-sygdom positivt."

Ny forståelse af nitrat

Indtil for nylig blev nitrat blot betragtet som et inaktivt slutprodukt af nitrogenoxid metabolisme eller som en potentielt giftig bestanddel i vores kost.

Imidlertid har det sidste årti bragt forståelse af stoffets betydning for biologiske processer, herunder regulering af blodgennemstrømning, blodtryk, cellesignalering, glucosebalance og vævsreaktioner på lavt iltindhold (hypoxi). Desuden har epidemiologiske undersøgelser vist en sammenhæng mellem indtagelsen af grønne bladgrøntsager og en reduktion i risikoen for hjertekar-sygdom.

"I denne sammenhæng er kaloriebegrænsning den eneste kostændring, der konsekvent øger levetiden i en lang række dyreforsøg", tilføjer de svenske forskere og påpeger at disse undersøgelser ikke har taget højde for nitrat-indholdet.

"En vedvarende reduktion i hvilende stofskifte på 4 procent kan have konsekvenser for vægten. Faktisk ville den beregnede vægtøgning i løbet af et år løbe op i 4 kg, hvis det ikke opvejes af et lavere energiindtag," siger forskerner.

"Men i forhold til dokumenterede beskyttende virkninger af grønne bladgrøntsager mod en række alvorlige sygdomme, er det ikke tilrådeligt at reducere indtaget af grøntsager i et forsøg på at kontrollere vægten," advarer forskerne.