Søg på Klog Kost

En god håndfuld nødder om ugen ser ud til at reducere din risiko for overvægt og at blive ramt af sygdomme relateret til overvægt.

Nødder sikrer dig mod overvægt

 

Spiser du en håndfuld nødder dagligt reducerer du din risiko for overvægt og sygdomme forbundet med overvægt.

Det viser et nyt californisk forsøg fra Linda Lom University, hvor forskere har undersøgt sammenhængen mellem forbruget af nødder og helbredet hos 803 syvendedagsadventister.

Forskerne bad deltagerne udfylde spørgeskemaer om deres madvaner, herunder forbrug af nødder tilsammen og hver for sig. Nøddeforbruget vekslede fra ingen til 16 gram dagligt og fordelte sig mellem mandle, paranødder, cashewnødder, hasselnødder, macadamias, pekannødder, pinjekerner, pistacienødder og valnødder.

"Vores resultater viste, at en portion (28 g) nødder om ugen var signifikant forbundet med 7 procent mindre risiko for Metabolisk syndrom," siger chefforsker dr. Karen Jaceldo - Siegl.

"Fordobler man dette forbrug kan man potentielt reducere risikoen for metabolisk syndrom med 14 procent.

Det er interessant, at det samlede nøddeforbrug var forbundet med lavere forekomst af metabolisk syndrom uafhængig af demografi, livsstil og andre kostfaktorer," tilføjer hun.

Metabolisk syndrom er en samlebetegnelse for en række problemer forbundet med overvægt - som abdominal fedme, forhøjede triglyceridetal, lavt HDL-kolesterol (det gode kolesterol), højt blodtryk og hyperglykæmi (højt blodsukker).

Sagen i en nøddeskal

Ud over den reducerede risiko for metabolisk syndrom konstaterede forskerne også en reduceret tendens til fedme.

Folk i undersøgelsen, der spiste flest nødder havde i gennemsnit et BMI-tal på omkring 27, mens de, der spiste mindst - mindre end 5 gram nødder om dagen - i gennemsnit havde BMI-tal på 29-30.

"Vi fandt, at personer, der spiste flest nødder meget sjældenere led af fedme i forhold til perosner, der spiste færrest nødder, " siger Jaceldo - Siegl."

"Nødder har et højt indhold af det gode umættede fedt, samt et højt protein-indhold, der kan få os til at føle os hurtigere mætte. De indeholder også mange andre næringsstoffer og plante kemikalier, der er gavnlige for helbredet," siger en anden af forskerne Dr. Joan Sabaté.

Undersøgelse kommer kort efter en anden undersøgelse offentliggjort i New England Journal of Medicine i sidste måned, hvor forskere påviste at nødder kan forlænge livet ved at reducere risikoen for at dø af sygdomme.