Søg på Klog Kost

Olivenolie hældes over salat.Olivenolie giver en hurtigere mæthedsfølelse end andet fedt - også hurtigere end rapsolie.

Derfor holder olivenolie dig slank

Olivenolie får dig hurtigere til at føle dig mæt fordi smagen er bedre og det gælder måske især italienske olivenolier.

 

Det viser tyske og østrigske forsøg hvor forskere lod forsøgspersoner teste fire forskellige fedttyper: Svinefedt, smør, olivenolie og rapsolie.

I tre måneder blev deltagerne bedt om hver dag at spise 500 gram fedtfattig yoghurt tilsat et af de fire fedtstoffer.

Arbejdsgrupper på Technische Universität München (TUM) under Prof. Peter Schieberle og på universitetet i Wien under Prof. Veronika Somoza.  

"Olivenolie havde den største mæthedseffekt," fortæller professor Peter Schieberle fra Technische Universität München, der har samarbejdet med universitetet i Wien under Prof. Veronika Somoza.

"Deltagerne, der spiste yoghurt med olivenolie, havde en højere koncentration af mæthedshormonet serotonin i deres blod. De rapporterede også, at de fandt olivenolie yoghurt meget mættende."

I løbet af undersøgelsesperioden tog denne gruppes deltagere ikke på i vægt eller øgede heller ikke deres fedtprocent.

Aroma er nøglen  

"Resultaterne overraskede os fordi rapsolie og olivenolie indeholder ens  fedtsyrer," siger Schieberle.

Forskerne besluttede at vende deres opmærksomhed på en helt anden type stof - aromakomponenter i olivenolie.

Derfor blev en gruppe bedt om at spise yoghurt med olivenolie aroma ekstrakter og sammenlignet med en kontrolgruppe, der skulle spise almindelig yoghurt.   Resultaterne var afgørende: Olivenolie-gruppens kalorieindtag forblev den samme, mens kontrolgruppen spiste ekstra 176 kcal om dagen.

Schieberle forklarer:

"Aroma-gruppen tilpassede deres spisevaner - men kontrolgruppen deltagerne var åbenbart ikke i stand til at gøre det samme . Vi konstaterede også, at  kontrolgruppen havde mindre serotonin i deres blod i forhold til gruppen, der spiste olivenolie-aroma," siger Schieberle.  

Direkte indvirkning på blodsukkeret  

Hvor længe mæthedsfornemmelsen varer efter at have spist afhænger af en række faktorer, men blodsukkeret er særlig vigtigt. Jo hurtigere det falder - dvs jo hurtigere somatiske celler absorbere glukose fra blodet  - jo hurtigere vil personen begynde at føle sig sulten igen.

I næste del af deres studie undersøgte forskerne hvilke af oliens aromastoffer, der er mest effektive til at hæmme glucose absorption.

Forskerne brugte olivenolie fra Spanien, Grækenland, Italien og Australien i deres undersøgelse.

Det lykkedes forskerholdet, at identificere to stoffer, der reducerer optagelsen af glukose fra blodet i leverceller: Hexanal og E2-hexenaldimethylacetal. De har også opdaget, at italiensk olivenolie indeholder større mængder af de to aromastoffer.  

"Vores resultater viser, at aroma er i stand til at regulere mæthed," konkluderer Schieberle.

"Vi håber, at dette arbejde vil bane vejen for udviklingen af mere effektive fødevarer med reduceret fedtindhold , der alligevel er mættende."

Tags: olivenolie, slankekur, overvægt, serotonin