Søg på Klog Kost

Bisphenol A medfører måske overvægt hos børn og unge

Dåsecolaer og andre aluminiumsdåser er foret med Bisphenol A, der i en ny undersøgelse har vist sig at have en sammenhæng med overvægt hos børn og unge.
 

Vidste du at din dåsecola er foret indvendigt med et materiale, der indeholder det hormonforstyrrende stof Bisphenol A (BPA), der i en ny undersøgelse kædes sammen med overvægt og fedme hos børn og unge.

Forskere ved New York Universitys School of Medicine har afsløret en overbevisende sammenhæng mellem fedme og børn og unge med højere koncentrationer af bisphenol A i urinen.

Soffet er inden for de sidste par år blevet forbudt i både Europa og USA i sutteflasker, tudekopper og mademballage til børn. Men stoffet findes stadig i mange dåser, blandt andet i aluminiumsdåser, som f.eks. dem, der bruges til sodavand.

- Dette er den første sammenkædning mellem et miljømæssigt kemikalie og fedme i barndommen påvist i en stor, nationalt repræsentativ stikprøve, siger chefforsker dr. Leonardo Trasande, der er lektor i pædiatri og miljømedicin og netop har fået offentliggjort en artikel om undersøgelsen i tidsskriftet JAMA (Journal of American Medical Association).

Forstyrrer stofskiftet

- Vores resultater viser yderligere, at der er behov for at genoverveje årsagerne til fedmeepidemien. Usund kost og manglende fysisk aktivitet bidrager helt sikkert til overvægt, men forklaringerne slutter tydeligvis ikke der.

Bisphenol A er et østrogen-lignende stof, som producenter siger har en antiseptisk funktion, men flere undersøgelser har vist at det  forstyrrer flere mekanismer i menneskets stofskifte, som kan øge kropsmassen. Bisphenol A er også blevet forbundet med hjertekar-sygdom, brystkræft, prostatakræft, neurologiske sygdomme, diabetes og infertilitet.

- I USA er befolkningen udsat for Bisphenol A næsten overalt. I en undersøgelse fra 2003-2004 viste 92,6 procent af personer over 6 år at have målbare BPA-niveauer i deres urin.

Et omfattende, tværsnitsstudie af støv, indendørs og udendørs, og fast og flydende føde i førskole-alderen tydede på, at kosten er årsag til 99 procent af BPA eksponering, skriver forskerne.

En stikprøve fra næsten 3.000 børn og unge i alderen 6 til 19 år, der tilfældigt var udvalgt til at få målt koncentrationen af BPA i deres urin, viste sammenhængen med kropsmasse.

Over dobbelt så stor risiko for overvægt

Efter at have justeret tallene for race/etnicitet, alder, indkomstforhold, køn, kalorieindtag, tv-sening og en række andre mulige forhold, der kunne påvirke vægten, konstaterede forskerne at børn med de højeste niveauer af BPA i urinen havde 2,6 gange højere sandsynlighed for at være overvægtig end unge med det laveste indhold af BPA i urinen.

Blandt deltagerne med de højeste niveauer, var 22,3 procent overvægtige sammenlignet med 10,3 procent af deltagerne med de laveste niveauer.

- De fleste mennesker er enige om at størstedelen af BPA eksponering i USA kommer fra aluminiumsdåser, siger Dr. Trasande.

- Disse data understreger behovet for at begrænse eksponeringen af BPA overfor især børn. At fjerne det fra aluminiumsdåser er formentlig en af de bedste måder, vi kan begrænse eksponeringen. Der er alternativer, som producenterne kan bruge til at fore aluminiumsdåser, mener forskerne.

- Ganske vist er stoffet forbudt i sutteflasker og tudekopper, men vores resultater rejser spørgsmål om Bisphenol A i forbrugerprodukter, der anvendes af større børn.

Sidste år afviste Food and Drug Administration, det amerikanske svar på fødevarestyrelsen, at forbyde BPA i aluminiumsdåser og anden fødevareemballage, men opfordrede til rimelige foranstaltninger der kan reducere indholdet af BPA i madvarer og bemærkede, at det vil fortsætte med at overveje forskning i sikkerheden af kemikaliet.