Søg på Klog Kost

Så meget kan du tabe dig ved at læse varedeklarationen

Især kvinder, der læser varedeklarationen på mad- og drikkevarer taber sig.
 

Læser du varedeklarationen nøje før du køber din mad, så vejer du højst sandsynligt mindre end gennemsnittet.

Især kvinder undgår at tage på, hvis de nærstuderer næringslisterne, viser et studie af amerikanske kvinders indkøbsvaner og vægt.

Studiet afslører at kvinder, der nærlæser varedeklarationen, vejer fire kilo mindre end kvinder, der bare kyler madvarer i indkøbsvognen.

Resultaterne indikerede, at BMI hos de forbrugere, der læser varedeklarationen er 1,49 point lavere end hos dem, der aldrig overvejer indholdet i deres mad og drikke. Det svarer til en reduktion på 3,91 kg for en kvinde på 1,62 cm og en vægt på 74 kg.

Dataene er baseret på den årlige National Health Interview Survey (NHIS), hvor 25.640 observationer og interviews om sundhed, kost og indkøbsvaner blev indsamlet. Undersøgelsen er lavet i samarbejde mellem forskere fra universiteterne i Santiago de Compostela (Spanien), Tennesse og Arkansas (USA) samt det norske institut for finansiel landbrugsresearch. Deres studie er netop offentliggjort i tidsskriftet Agricultural Economics.

Læs også: 5 gode råd til at læse en varedeklaration

- Vi analyserede først profilen på dem, der læser varedeklarationen når de køber fødevarer, og så sammenlignede vi med deres vægt, forklarer hovedforfatter María Loureiro.  

- Fedme er en af de mest alvorlige sundhedsproblemer i moderne USA. Antallet af overvægtige eller fede voksne er steget gennem årene. Fra 2009 til 2010 var mere end en tredjedel (næsten 37%) af den voksne befolkning i overvægtige og hos børn og unge stiger tallet til 17%.  

Fedme-epidemien rammer især de etniske grupper, hvor 49,5% af den sorte befolkning er overvægtige, mens tallet for mexicansk amerikanere er 40,4%, for latinere 39,1% og for hvide 34,3%.  

Rygere er ligeglade

Holdet fandt meget betydelige forskelle mellem forbrugere, der læser etiketter, og dem der ikke gør. F.eks. viser undersøgelsen, at rygere er langt mindre opmærksomme på disse oplysninger. Ifølge forskeren indebærer deres livsstil mindre sunde vaner og som en konsekvens, er de ikke så bekymrede over næringsindholdet i den mad, de spiser.  

Byboere er dem der oftest (49%) tager højde for varedeklarationer, ligesom en gymnasie- eller højere uddannelse også får folk til at nærstudere næringsindholdet oftere.

Undersøgelsen viser at kvinder (74%) læser etiketterne oftere end mænd (58%).  

- Generelt har læsning af etiketterne større indflydelse på kvinder end mænd, tilføjer María Loureiro.

- I gennemsnit har kvinder der læser varedeklarationer et body mass index, der er 1,48 point lavere, mens forskellen blot er 0,12 point hos mænd.  

Undersøgelsen viser også betydelige etniske forskelle når det handler om vægten. Især den hvide kvindelige forbruger har den største reduktion i kropsmasse på omkring 1,76 point.  

- Vi ved, at disse oplysninger kan bruges som en mekanisme til at forebygge fedme. Vi har set, at dem, der læser varedeklarationer er dem, der bor i byområder og dem med højere uddannelse. Vi håber derfor, at kampagner og lovgivning kan sikre at der indføres næringsdeklarationer på menuer på restauranter, fastfood-kæder og kantiner, siger Loureiro.