Søg på Klog Kost

6-11 årige drenge har størst risiko for sodavandsfedme

Bortset fra drenge i 6-11 års alderen er der tilsyneladende ikke nogen sammenhæng mellem sukkervand og fedme. Statistisk set.Måske skal man ikke være helt så nervøs for at ens barn bliver overvægtigt af de mange colaer. Medmindre barnet er en dreng mellem 6 og 11 år.

En stor canadisk undersøgelse af over 10.000 børn op til 18 år har sammenlignet børnenes drikkeri med deres vægt, højde, spisevaner og sociale forhold.

Børnene blev opdelt i grupper baseret på alder og køn, hvorefter deres drikkevaner blev undersøgt. Undersøgelsen kategoriserede sukkersødede drikkevarer i forhold til Canadas Food Guide, og bestod af smagsforstærkede frugtdrikke, drikkevarer med mindre end 100% frugtsaft, limonade, almindelig sodavand og sødet kaffe eller te.

Sociale forhold vigtigst

Forfatterne fandt at de vigtigste forudsætninger for fedme blandt de canadiske børn var husstandsindkomst og etnicitet.

- Vores undersøgelse viste at sødede drikke er dominerende i barndommen, men så ingen konsistent sammenhæng mellem drikkevaner og fedme, siger Susan J. Whiting, der er hovedforfatter til en artikel om undersøgelsen i Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism.

- Spise- og drikkevaner grundlægges tidligt i livet og fortsætter ofte ind i voksenalderen . Overforbrug af sødede drikkevarer kan betyde at nogle børn har øget risiko for overvægt og fedme. Faktisk har drenge i alderen 6-11 år, der drak mest sodavand, vist sig at have en øget risiko for overvægt og fedme i forhold til dem, der drak mindre og mindre sukkerholdige drikke.