Skip to main content
logo for klog kost
Skal du altid overveje hvad du spiser, mens din veninde ikke har problemer med at tage et stykke chokolade uden at tage på.

Derfor holder nogle sig slanke uden at prøve

Har du en veninde eller kollega, der aldrig ser ud til at have problemer med vægten, men heller ikke ser ud til at holde igen eller at være på slankekur.

{snippet start}

Nogle mennesker holder sig slanke uden overhovedet at gøre noget for det, mens vi er andre, der tager på af et enkelt stykke chokolade.

Man kan kalde dem irriterende eller - måske mere rimeligt - som et nyt studie fra Cornell Food and Brand Lab betegner dem: Mindlessly slim (ubevidste slanke).

Cornell-forskerne spurgte sig selv hvad disse ubevidst slanke mennesker gør - eller ikke gør - og bad slanke folk om at tilmelde sig en undersøgelse for at se hvad deres hemmelighed var.

Forskerne delte deltagerne op i to grupper efter at have spurgt dem om de var på slankekur eller bare var slanke uden at tænke over det.

Gruppen med ubevidst slanke mennesker bestod af 112 voksne med en gennemsnitsalder på 39 år.

"Vi ønskede at finde ud af hvordan deres adfærd afveg fra dem, der kæmper for at tabe sig eller bare at holde vægten," forklarer Brian Wansink, der er direktør for Cornell Food and Brand Lab.

"Vi ønskede at finde de små forskelle eller den simple adfærd, der gør den store forskel."

Resultaterne viste blandt andet at:

  • 61 procent havde kylling som favorit-mad
  • 7 procent var vegetarer
  • 33 procent ikke drak alkohol
  • 35 procent spiste salat til frokost hver dag
  • 65 procent spiste grøntsager til aftensmad hver dag
  • 51 procent spise frugt til morgenmad
  • 31 procent spiste æg til morgenmad
  • 37 procent drak ikke sodavand, mens 33 procent drak light sodavand.

Efter at have sammenlignet svarene fra hver gruppe fandt forskerne, at ubevidst slanke deltagere var mere tilbøjelige til at opføre sig på måder, der ikke nødvendigvis har førsteprioritet i traditionelle anbefalinger for vægttab.

{module also slank}

De gik mere op i at spise mad af høj kvalitet, at lave mad derhjemme, og var bedre til at lytte til deres indre signaler for at forblive slank. Desuden følte de ikke skyld over at overspise - i modsætning til den anden gruppe. Desuden var de mere tilbøjelige til at have en nydelse-baseret, selvoplyst tilgang til mad og spise.

"Disse resultater er opmuntrende, fordi de indebærer, at i stedet for at sætte begrænsninger på ens kost og undgå livretter, kan overvægt forebygges tidligt ved at lære at lytte til indre signaler og lægge vægt på kvalitet i stedet for mængden af ​​fødevarer," siger chefforsker Anna-Leena Vuorinen fra VTT Technical Research Centre i Finland.