Søg på Klog Kost

8 madråd til kvinder i overgangsalderen

Kvinde i køkken

Når kvinder kommer i overgangsalderen begynder fedtet at sætte sig på maven i stedet for hofterne fordi østrogen-niveauet falder.

 

Udover at de fleste kvinder gerne vil undgå mavefedt på grund af udseendet, så er fedt omkring organerne meget farligere. Når organerne omkranses af fedt øges risikoen for inflammation og oxidering, som kan medføre både hjertekarproblemer og kræft.

"Kvinder bør begynde at forsøge at styre deres vægt, før det bliver et problem, så hvis du ikke har set på dig selv, før overgangsalderen, bør du helt sikkert begynde at gøre det, når den starter. Det betyder, at alle kvinder bør tænke over hvad de spiser og hvor meget motion, de dyrker. Østrogenbehandling (HRT) kan også hjælpe. Men hver kvinde er forskellig, så i overgangsalderen, er det vigtigt at drøfte din sundhed med din læge," siger professor Susan Davis Monash University, Melbourne, Australia.

Hun har gennemgået den tilgængelige viden om kvinders vægtøgning efter overgangsalderen og konstateret, at det er en myte at kvinder tager på efter overgangsalderen pga. østrogen-nedgangen.

Ganske vist tager kvinder cirka et halvt kilo på årligt efter overgangsalderen, men det skyldes deres livsstil.

Problemet er at mange kvinder godt kan acceptere lidt ekstra fedt omkring hofterne og derfor tillader sig at spise for meget eller dyrke for lidt motion. Det er først når de kommer i overgangsalderen at deres livsstil viser sig, når fedtdepoterne flytter op på maven samtidig med at aktivitetsniveauet falder jo ældre vi bliver.

Da adskillige undersøgelser viser at det er nemmere at vedligeholde en sund livsstil end at vende tilbage til den, når først det er gået galt, så kan det være en god ide at forberede kroppen på ændringerne i overgangsalderen i god tid.

Der er således mange gode grunde til at være opmærksom på at spise sundt. Her er 8 gode råd for kvinder - både før og efter overgangsalderen.

 

Tags: mavefedt, blåbær, overvægt, tomater, overgangsalder, brystkræft