Skip to main content
logo for klog kost

Daglig makrelmad styrker unges hukommelse

{module Google Artikel Billedtop}
En rugbrødsmad med en dåse makrel dagligt styrker unges arbejdshukommelse og kan derfor medføre højere karakterer.
 

Husk en makrelmad i madpakken, hvis du vil sikre dit barn højere karakter. Fiskeolien omega-3 styrker nemlig arbejdshukommelsen hos unge, viser en ny undersøgelse.

I den første undersøgelse af sin art, har forskere ved University of Pittsburgh konstateret, at raske, unge kan forbedre deres arbejdshukommelse ved at øge deres indtag af Omega-3 fedtsyrer. Deres resultater er nyligt blevet offentliggjort online i PLoS One.  

"Før jeg så disse data, ville jeg have sagt at det var umuligt at højne unge raske personers kognitive niveau," siger Bita Moghaddam, der er professor i neurovidenskab.

"Vi konstaterede, at unge kan forbedre deres arbejdshukommelses ydeevne yderligere, selvom den allerede er i top."

Forskerne lod unge i alderen 18-25 år indtage omega-3-tilskud dagligt i seks måneder, hvor de blev overvåget månedligt gennem telefonopkald og ambulante procedurer.  

Før de begyndte at tage kosttilskud, gennemgik alle deltagerne en PET-scanning, og deres blodprøver blev analyseret. De blev derefter bedt om at udføre en test af deres arbejdshukommelse, hvor de skulle holde styr på en række bogstaver og tal - hvilke, der var opremset en, to og tre gange tidligere - kendt som en simpel "n-back test."  

Tæt på 20 procents forbedring

Den første n-back test viste at de unges kost allerede før forsøget havde positiv indflydelse på deres arbejdshukommelse. Jo mere fisk eller anden omega-3-holdig mad deltagerne spiste, jo bedre arbejdshukommelse.

Efter seks måneder testede forskerne de unge igen og deres evne til at huske hvilke tal eller bogstaver der var opremset tre gange var steget fra 65 procent før forsøgets start til 80 procent. Det er en markant forbedring. De unges evne til at huske hvornår et tal eller bogstav var opremset en eller to gange tidligere var høj (omkring 95 procent) før forsøgets start og lige så høj efter. 

- Rigtig mange tidligere undersøgelser er blevet lavet med ældre eller folk med medicinske problemer, siger Matthew Muldoon, der er lektor i medicin ved University of Pittsburgh.

- Men hvad med vores højeste fungerende perioder? Kan vi hjælpe hjernen til at nå sit fulde potentiale ved at tilpasse vores madvaner som unge? Vi konstaterede, at det kan vi absolut."

Kunne ikke se ændringer på skanninger 

Selvom virkningerne af Omega-3 fedtsyrer på unge mennesker var hovedfokus for undersøgelsen, håbede forskerne også at kunne registrere de mekanismer i hjernen, der er forbundet med Omega-3 regulering.

Tidligere undersøgelser af mus eller rotter antyder, at fjernelse af Omega-3 fra kosten reducerer dopamin opbevaring (neurotransmittere forbundet med humør samt arbejdshukommelsen) og nedsætte massen i et protein, kaldet VMAT2, som er forbundet med beslutningstagning.

Derfor har forskerne fra Pittsburgh postuleret, at den stigende VMAT2 protein var den virkningsmekanisme, der boostede de kognitive præstationer. Desværre kunne PET-skanningerne ikke underbygge dette.  

- Det er virkelig interessant at kost beriget med Omega-3 fedtsyrer kan forbedre de kognitive evner hos eller yderst funktionelle unge individer, siger Narendarn.

- Ikke desto mindre var det en smule skuffende, at vores billeddiagnostiske undersøgelser var ude af stand til at klarlægge de mekanismer, der styrker arbejdshukommelse.

Igangværende undersøgelser i Moghaddams laboratorium af dyr viser, at de mekanismer i hjernen, der er berørt af Omega-3 fedtsyrer kan påvirke teenagere og unge anderledes end ældre voksne.

Med dette in mente vil Pitt holdet fortsætte med at vurdere effekten af Omega-3 fedtsyrer hos unge for at finde den mekanisme, der forbedrer kognition.