Søg på Klog KostFisk vigtigt for dit barns muskelstyrke

 

Vil du undgå at dit barn bliver en slapsvans, så er det vigtigt at spise fisk under graviditeten.

Fede fisk er en af de væsentligste kilder til D-vitamin om vinteren, når solen ikke skinner fra en høj himmel. Og en ny undersøgelse offentliggjort i Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism tyder på, at mødre, der har et højere indtag af D-vitamin under graviditeten er mere tilbøjelige til at få børn med stærkere muskler.

D-vitamin er vigtig for at regulere mængden af calcium og phosphat i blodet, samt til at hjælpe celler med at kommunikere.

Kroppens vigtigste kilde til D-vitamin kommer fra sollys, men fødevarer såsom fede fisk, æg, berigede korn og mælkepulver er gode kilder til vitaminet.

Ligesom i Storbritannien er D-vitamin niveauet i Danmark lavt blandt unge kvinder, fordi de spiser for få fødevarer med D-vitamin i vinterhalvåret.

Undersøgelsen efterforskere fra Medical Research Council livsforløb Epidemiology Unit ved , siger, at D-vitamin niveau i Storbritannien er lav blandt unge kvinder.

Forskerne bag undersøgelsen fra University of Southampton i England med Dr. Nicholas Harvey i spidsen råder gravide kvinder til at øge deres indtag af vitamin med 10μg om dagen, men at denne anbefaling ofte ignoreres.

Større gribestyrke

Tidligere forskning har knyttet et lavt D-vitamin til nedsat muskelstyrke hos børn og voksne, men forskerne siger, at der er meget lidt viden om, hvordan et barn kan blive påvirket af deres mors D-vitamin niveau under graviditeten.

For at finde ud af mere, målte forskerne D-vitamin niveauerne hos 678 gravide kvinder fra Southampton Woman Survey 34 uger inde i deres svangerskab.

Fire år efter målte forskerne deres børns greb, styrke og muskelmasse og konstaterede, at mødre, der havde høje niveauer af D-vitamin i uge 34 fik børn med en meget højere gribestyrke i forhold til børn af mødre, der havde et lavt D-vitamin niveau.

Forskerne fandt også, at der var en mindre, men signifikant sammenhæng mellem mødre med høje niveauer af D-vitamin og børn med øget muskelmasse.

Dr. Harvey siger, at resultaterne tyder på, at sammenhængen mellem moderens D-vitamin og barnets muskelstyrke kan påvirke et barns sundhed senere i livet.

"Muskelstyrke topper i de unge år før den falder med alderen og lav gribestyrke i voksenalderen har været forbundet med dårligt helbred, herunder diabetes, fald og knoglebrud.

Det er sandsynligt, at den større muskelstyrke observeret ved 4-års alderen hos børn født af mødre med højere D-vitamin niveauer vil kunne spores ind i voksenalderen, og sikre at de ikke rammes af sygdom forbundet med tab af muskelmasse i alderdommen," siger han.