Søg på Klog Kost

Derfor skal du skære ned på sukkeret under graviditeten

Spiser du alt for mange hurtige kulhydrater øges din babys risiko for at blive ramt af luftvejsvirus.
 

Gravide, der spiser for meget sukker og andre hurtige kulhydrater, øger deres børns risiko for astmatisk bronkitis.

Respiratorisk Syncytial Virus (RSV) er den mest almindelige årsag til alvorlige nedre luftvejsinfektioner blandt spædbørn og småbørn, men også voksne. I øjeblikket er der ingen effektiv vaccine mod RSV, der ofte er den udløsende årsag til astmatisk bronkitis .  

Infektioner med RSV optræder i årlige epidemier af ca. 3-4 måneders varighed hyppigst i perioden december til marts. Man kan blive smittet flere gange med RSV, men ved reinfektion er forløbet som regel mildere end ved første infektion.

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i American Journal of Respiratory og Critical Care Medicine fra Vanderbilt University Medical Centre, Nashville, Tennessee, USA, er de mest alvorlige tilfælde af RSV direkte sammenhængende med at moderen spiste en kost med mange kulhydrater under graviditeten.

"Disse tilfælde var ikke bare alvorlige, men de sygeste af de syge," siger undersøgelsens hovedforfatter Fernando Polack.

"Vi fandt at virkningen af en kulhydrat-rig kost på RSV var klart dosisafhængig."  

Undersøgelsen er baseret på mere end 1.200 spædbørn op til 2 år gamle, der blev indlagt på 12 hospitaler i Buenos Aires, Argentina, i løbet af RSV sæsonen 2011.  

48 døde babyer

Af disse babyer viste næsten 800 sig at have RSV-infektion, og 106 af disse babyer blev anset for at have en livstruende form af sygdommen, med iltmætning på under 87 procent: Toogtyve spædbørn døde på hospitalet, og yderligere 26 spædbørn døde hjemme angiveligt pga. RSV.  

Polack og hans medarbejdere fik mødrene til at udfylde en kostundersøgelse i løbet af deres sidste trimester af graviditeten for at undersøge virkningen, hvis mødrene spiste mange frugter og grøntsager i modsætning til proteiner, fedt eller en kulhydrat-rig kost.  

Samlet set var frekvensen af livstruende eller fatal RSV hos spædbørn på omkring 12,7 procent, men hele 55,6 procent for børn født af mødre, der havde spist flest kulhydrater.  

"Vores undersøgelser tyder på, at jo flere sukkerarter en mor spiser under graviditeten, jo større er risikoen for at babyen bliver ramt af RSV og andre luftvejsvira," siger Polack.