Søg på Klog Kost

Børn af fede gravide har større risiko for slagtilfælde

Overvægt under graviditeten medfører at børn bliver født med for tykke arterievægge, hvilket kan medføre senere hjertesygdom og slagtilfælde.
 

Mødres fedme under graviditeten øger risikoen for at barnet senere udvikler hjertesygdomme.

Væggene i kroppens største arterie - aorta - viser sig nemlig i en lille undersøgelse allerede at være fortykket hos babyer født af mødre, som er overvægtige eller fede

Undersøgelsen er offentliggjort i Fetal an Neonatal Edition af Archives of Disease of Childhood.

Bemærkelsesværdigt er det også at denne fortykkelse er uafhængig af barnets fødselsvægt, hvilket også er en kendt risikofaktor for senere hjertesygdom og slagtilfælde.  

Og det kan forklare, hvordan overvægtige / fede mødre kan sætte skub i deres børns efterfølgende risiko for hjerte-kar-sygdom, foreslår forfatterne, der peger på, at mere end halvdelen af kvinder i den fødedygtige alder i de udviklede lande er overvægtige eller fede.  

Undersøgelsen er baseret på kun 23 kvinder, der blev fulgt fra de var 16 uger henne. gennemsnitsalderen var 35 år. Deres BMI var mellem 17 og 42.  

Ti af de fødte børn var drenge, og fødselsvægten varierede fra 1850 gram til 4310 gram.  

Jo federe mødre, jo tykkere arterievægge hos barnet

Den abdominale aorta, der er den del af arterien, som strækker sig ned til maven, blev scannet hos hver af de nyfødte syv dage efter fødslen for at måle tykkelsen på de to inderste vægge - intima og media.  

Intima-media tykkelse varierede fra 0,65 til 0.97mm, og var forbundet med moderens vægt. Jo højere en mors vægt var, jo tykkere var babyens intima-media, uanset hvor meget barnet vejede ved fødslen.  

Forskellen i intima-media tykkelsen hos babyer født af henholdsvis overvægtige og normalvægtige mødre var 0.06mm.  

"De tidligste fysiske tegn på aterosklerose (åreforkalkning) finder man i den abdominale aorta. Måling af intima-media tykkelse betragtes som den mindst invasive måling af børns hjertekar-system," skriver forfatterne.