Søg på Klog Kost

Koffein årsag til lav fødselsvægt og længere graviditet

Kaffe og kage i for store mængder øger risikoen for at din baby bliver født med for lav fødselsvægt.
 

Spiser eller drikker du for meget koffein risikerer du at dit barn vejer for lidt ved fødslen.

Og især for meget kaffe kan betyde at din graviditet trækker ud - varer længere end gennemsnittet.

Moderens ernæring er vigtig for udviklingen af fostret og barnets sundhed  senere i livet. Vitamintilskud som f.eks. folsyre (vitamin B9) reducerer risikoen for spaltet rygrad. Men ikke alt, hvad en voksen kan forbruge er en fordel for en babys udvikling. Ny forskning offentliggjort i tidsskriftet BMC Medicine viser, at koffein er forbundet med lav fødselsvægt babyer og at koffein fra kaffe er forbundet med graviditetens længde.  

Sammen med næringsstoffer og ilt, passerer koffein frit placentabarrieren, men embryoet kan ikke sætte gang i de enzymer, der er nødvendige for at inaktivere koffeinen effektivt. Koffein kan påvirke nervesystem, hjertefunktion, er vanddrivende og menes desuden at kunne påvirke børns adfærd.

De danske myndigheder anbefaler derfor i øjeblikket en grænse på 300 mg koffein per dag under graviditeten, hvilket svarer til fire-seks kopper kaffe. Men der findes også koffein i f.eks cola, te og chokolade, så man kan hurtigt overskride grænsen. I andre lande anbefaler man kun at indtage 200 mg pr. dag.    

Undersøgte 60.000 graviditeter

For at undersøge effekten af den gravides koffein-indtag på babyen, undersøgte en forskergruppe fra det norske Institut for Folkesundhed oplysninger om mødres kost og fødselsdetaljer indsamlet over ti år. Efter at have udelukket kvinder med medicinske og graviditetsbetingede problemer blev næsten 60.000 graviditeter inkluderet i undersøgelsen. Alle kilder til koffein blev registreret i undersøgelsen: kaffe, te, sodavand, samt fødevarer som kakao-holdige kager, desserter og chokolade.

"Rygning er kendt som årsag til for tidlig fødsel, men selv om kaffe og rygning ofte hænger sammen fandt vi ingen sammenhæng mellem koffein og for tidlig fødsel, men vi fandt til gengæld en sammenhæng mellem koffein og lav fødselsvægt. Og det gjaldt også for mødre, der ikke røg, hvilket indebærer, at koffein i sig selv har en effekt på fødselsvægt," siger Dr. Verena Sengpiel, fra Sahlgrenska Universitetshospital, Sverige, som ledede projektet.  

Faktisk fandt forskerne, at koffein fra alle kilder reducerede fødselsvægten med 21-28g pr 100mg koffein per dag. Men det var ikke bare koffeinen, men kilden til koffeinen, der påvirkede graviditetsudfald. Koffein fra alle kilder øgede længden af graviditet ved 5 timer pr 100mg koffein pr dag, men koffein indtag fra kaffe var forbundet med en endnu længere gestational længde - 8 timer ekstra for hvert 100mg koffein per dag.  

Denne sammenhæng betyder, at det ikke kun er koffein i kaffe, som øger graviditetens længde, men at der er et stof i kaffe eller en adfærd i forbindelse med kaffedrikning, som tedrikkere ikke har.

Men babyers lave fødselsvægt er en større helbredsrisiko både på kort og lang  sigt og  selv 200-300 mg koffein om dagen kan øge risikoen for lav fødselsvægt med næsten en tredjedel.

Forskerne mener derfor at disse anbefalinger bør revurderes.