Skip to main content
logo for klog kost

Børn bliver fede hvis gravide spiser mange fede nødder

{module Google Artikel Billedtop}
Hvis du vil spise flerumættet fedt, så vælg det fra fisk.
 

Gravide, der spiser meget flerumættet fedt fra for eksempel madolie og nødder, får tykkere børn.

Det viser en undersøgelse fra University of Southampton, hvor forskere fra Medical Research Council (MRC) Lifecourse Epidemiologi Unit vurderede 293 drenge og pigers fedt og muskelmasse da de var fire og seks år. Børnene var en del af Southampton Dame Survey (SWS), en stor prospektiv mor-barn undersøgelse.

Deres målinger blev sammenlignet med koncentrationer af flerumættede fedtsyrer, der blev målt i blodprøver fra deres mødre under graviditeten.

Undersøgelsen, som blev offentliggjort i januar-udgaven af Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, konstaterede, at børn, der er født af mødre med et højt indhold af n-6 flerumættede fedtsyrer under graviditeten, havde større fedtmasse.

Færre nødder, mere fisk

"Disse resultater tyder på, at ændringer i moderens kost under graviditeten for at mindske n-6 indtag kan have en gavnlig effekt på fostrets udvikling," siger Dr. Nicholas Harvey, der ledede forskningen med dr. Rebecca Moon.  

Undersøgelsen viste også en svagere sammenhæng mellem mødres indhold af n-3 flerumættede fedtsyrer i blodet og børnenes muskelmasse - jo højere n-3-niveau, jo mindre fedt, men flere muskler og knogler hos barnet.

N-3 flerumættede fedtsyrer er mere almindeligt kendt som omega 3 og findes i fiskeolie.  

"n-6 og n-3 fedtsyrer synes at virke stik modsat på fedtmasse. Tidligere forsøg har forsøgt at bruge n-3 tilskud for at reducere fedtmasse, men vores resultater tyder på, at det er smartest at kombinere med en reduktion af n-6 indtagelse," siger Nicholas Harvey.