Søg på Klog Kost

Mad under graviditeten vigtig for dit barns hjerneudvikling

Tomater og andre grøntsager er ikke nok, hvis du er gravid. D-vitamin findes hovedsageligt i fisk.
 

Er du netop blevet gravid, så skal du i det næste halve år huske at spise mad, der indeholder d-vitamin, hvis du vil sikre at dit barns hjerne og motoriske evner udvikler sig normalt.

Nye undersøgelser viser nemlig at gravide kvinder, der indtager det anbefalede niveau (10 microgram/dag) af d-vitamin også får børn, der har de bedst udviklede hjerner.

Hovedkilden til D-vitamin er solens lys, men i vinterhalvåret er der så lidt lys, at kroppen optager for lidt D-vitamin. Derfor er det vigtigt at spise mad, der indholder vitaminet, hvilket i hovedsagen vil sige kød (især fisk) og æg. Alternativt vitamintilskud.

Forskere i Spanien målte niveauet af D-vitamin i blodet hos 1.820 kvinder i deres første eller andet trimester af graviditeten og evaluerede de mentale og motoriske evner hos deres babyer i 14 måneders alderen. Forskerne fandt, at børn af mødre med D-vitamin-mangel havde en lavere scorede end dem, hvis mødre havde haft et normalt niveau af solskinsvitaminet under graviditeten.

Hver femte led af D-vitamin mangel

Cirka 20 procent af kvinderne led af D-vitamin mangel og andre 32 procent havde utilstrækkelige niveauer af vitaminet, fortæller dr. Eva Morales fra Center for Forskning i Miljø Epidemiologi i Barcelona.

Morales og hendes kolleger fandt, at babyer hvis mødre led af D-vitamin mangel i gennemsnit scorede 2,6 point lavere på en mental test og 2,3 point lavere på en psykomotorisk test end børn af mødre med et normalt niveau.

Forskelle på mellem fire og fem point i disse typer af neuropsykologiske tests vil kunne reducere antallet af børn med en intelligens over gennemsnittet med over 50 procent, fortæller Morales.

Læs også: Oversigt over fødevarer med D-vitamin

- Sådan en lille forskel i score kan ikke gøre nogen mærkbar forskel for de enkelte babyer.

- Men fordi så mange kvinder ikke får nok D-vitamin, kan de små forskelle have en stor samfundsmæssig betydning, når antallet af børn med risiko for dårligere udvikling tages i betragtning.

Generelt kan lavere score i disse test føre til en lavere IQ blandt børn, tilføjer Morales.

Undersøgelsen bliver offentliggjort i oktober-nummeret af tidsskriftet Pediatrics.

Risiko for svækket immunsystem

Tidligere forskning har vist en sammenhæng mellem mangel på D-vitamin under graviditeten med forringede sproglige evner hos børn på 5-10 år.

Dertil kommer undersøgelser som har vist, at et lavt D-vitamin niveau under graviditeten kan svække en babys immunsystem og øger risikoen for astma og andre luftvejssygdomme og hjertesygdomme.

Forfatterne tog hensyn til andre faktorer, der kunne påvirke spædbørn psykiske og motoriske udvikling, herunder fødselsvægt, moderens alder, social klasse og mors uddannelsesniveau, og hvorvidt moderen drak alkohol eller røget under graviditeten.

Morales påpeger at undersøgelsen kun peger på en sammenhæng. Man har for eksempel ikke undersøgt børnenes kost efter fødslen.

- Yderligere undersøgelser er nødvendige for at konkludere, om disse resultater kan forudsige fremtidig neuropsykologisk udvikling senere i livet, siger hun.