Skip to main content
logo for klog kost

Æg under graviditeten sikrer dit barn mod psykiske lidelser

{module Google Artikel Billedtop}
Vælg et æg. Gravide kan tilsyneladende sikre deres børn mod psykiske forstyrrelser ved at spise æg og kød, der har masser af cholin.
 

Spiser du æg og kød under graviditeten kan det ifølge en ny undersøgelse sikre dit barn mod en række stressrelaterede sygdomme som psykiske forstyrrelser, kroniske lidelser og hypertension senere i livet.

Ligesom kvinder rådes til at få masser af folinsyre omkring tidspunktet for undfangelsen og i hele den tidlige graviditet, tyder undersøgelsen på at cholin også burde være et punkt på fødselslægerne tjekliste over anbefalinger.

Ernæringsforskere og fødselslæger fra Cornell University og University of Rochester Medical Center konstaterer i en artikel i The FASEB Journal, at højere mængder cholin i kosten under graviditeten ændrer såkaldte epigenetiske markører - ændringer på vores DNA, der får vores gener til at tænde eller slukke hos fostret. Selv om epigenetiske markører ikke ændrer vores gener, så sætter de et permanent aftryk ved at diktere deres skæbne: Hvis et gen ikke tændes er det som om det ikke eksisterede.

Konstateringen blev særlig spændende, da forskerne opdagede, at de berørte markører var dem, der regulerede hypothalamus, hypofyse og binyrerne (tilsammen kaldet HPA-aksen), som styrer stort set al hormonaktivitet i kroppen, herunder produktion af hormonet cortisol, der blandt andet afspejler vores reaktion på stress og regulerer vores stofskifte.

Stabil hormonaktivitet

Mere cholin i moderens kost førte til en mere stabil HPA-akse og dermed mindre cortisol hos fosteret. Som med mange aspekter af vores sundhed, er stabilitet en fordel: Tidligere forskning har vist, at tidlig udsættelse for høje niveauer af cortisol, der ofte er resultat af en mors angst eller depression, kan øge et barns livslange risiko for stress-relaterede og metaboliske lidelser.

- Undersøgelsen er vigtig, fordi den viser, at et relativt simpelt næringsstof kan have betydelige virkninger på fostret, og at disse virkninger sandsynligvis har en langvarig indflydelse på voksenlivet, siger dr. Eva K. Pressman, der er direktør for et høj-risiko graviditetsprogram på University of Rochester Medical Center.

- Selv om vores resultater ikke bør ændre anbefalingerne på dette tidspunkt, er tanken om, at moderens cholin-indtagelse væsentligt kan ændre fostrets genmekanismer ind i voksenalderen ganske ny.

Pressman, der rådgiver gravide kvinder hver dag, siger, at cholin ikke er noget folk tænker meget over, fordi det allerede er i mange af de fødevarer vi spiser og der normalt ikke er grund til bekymring over cholin-mangel.

I forsøget studerede de 26 gravide kvinder i deres tredje trimester, der i en gruppe blev bedt om at spise 480 mg cholin pr dag, en mængde lidt over den normale anbefaling på 450 mg per dag, eller i en anden gruppe 930 mg per dag indtil de fødte.

Forskerne konstaterede, at højere cholin-indtag førte til en større DNA-methylering, hvor methylgrupper, som er et carbonatom bundet til tre hydrogenatomer føjes til vores DNA. Tilføjelsen af en enkelt methylgruppe er nok til at ændre en persons epigenome.

Målinger af navlestrengsblod og prøver fra moderkagen viste at øget cholin, ændrede epigenetiske markører, der styrer cortisol-regulerende gener.

Muligt middel mod graviditets-depression

Højere cholin-indtag tændte færre af disse gener og medførte 33 procent lavere cortisol i blodet hos de spædbørn, hvis mødre indtog 930 mg per dag.

Undersøgelsens forfattere siger at resultaterne indebærer spændende muligheder for at bruge cholin terapeutisk i tilfælde, hvor moderen lider af angst, depression eller andre graviditetslidelser, der kan få HPA-aksen til at frigive større mængder af cortisol.

Selv om mere forskning er nødvendig, siger Caudill, at hendes budskab til gravide kvinder ville være at forbruge en kost, der indeholder cholin rige fødevarer såsom æg, magert kød, bønner og korsblomstrede grøntsager som broccoli.

For kvinder, der begrænser deres forbrug af animalske produkter, som har højere indhold af cholin end de fleste grøntsager, anbefaler hun kosttilskud med cholin, da det generelt ikke findes i de sædvanlige vitamintilskud til gravide.

- En dag kan det være at vi odinerer cholin på samme måde, som vi i dag ordinere folat til alle gravide kvinder, bemærker Pressman.

- Det er billigt og har næsten ingen bivirkninger i de doser, der er brugt i denne undersøgelse. I fremtiden kan vi bruge cholin til at gøre endnu mere godt end vi gør lige nu.