Søg på Klog Kost

Hvis et par planlægger at få et barn er det vigtigt at begge spiser folat-tilskud - og lever sundt i øvrigt - op til undfangelsen.

Mænd skal spise folat før graviditeten

 

Det er ikke bare vigtigt at mødrene spiser folat under graviditeten, men også fædrenes kost før undfangelsen er vigtig for barnet.

Det viser en canadisk undersøgelse, hvor forskere fra McGills University har undersøgt om børns udvikling bliver påvirket af hvor meget folat fædrene spiser før moderens graviditet.

Tidligere forskning har vist, at mødres kost under graviditeten påvirker sundheden for deres afkom. Især anbefales kvinder at spise tilstrækkeligt folat.

Folat er også kendt som vitamin B9 og findes naturligt i en bred vifte af fødevarer, herunder mørke bladgrøntsager, nødder , bønner, ærter, frugt og juice, mælkeprodukter, fjerkræ og kød, æg, fisk og skaldyr og korn.

Forskerne anført af Sarah Kimmins fra McGill University i Canada siger, at utilstrækkelige niveauer af folat kan medføre aborter og fosterskader.

Kvinder, der planlægger at blive gravide bør spise 400 mikrogram folat som kosttilskud hver dag indtil 12 uger inde i graviditeten. Adskillige undersøgelser har vist sig at det nedsætter risikoen for neuralrørsdefekt (rygmarvsbrok) hos barnet.

Deformiteter

Men forskerne påpeger, at der ikke har været nogle større undersøgelser, der har vist i hvilket omfang faderens folat-niveau har betydning for barnets udvikling.

Derfor gennemførte forskerne en undersøgelse, hvor de sammenlignede afkom af hanmus, der havde tilstrækkelige folat-niveauer med afkom af hanmus, der havde lave folat-niveauer før undfangelsen.

Deres resultater er offentliggjort i tidsskriftet Nature Communications, hvor de afslører, at afkom af hanmus, der ikke havde tilstrækkeligt høje folat niveaue, havde en 30 procent stigning i fødselsdefekter som kranie, ansigts- og rygmarvsdeformiteter i forhold til museunger, hvis fædre havde et tilstrækkeligt folatniveau før undfangelsen.

Ifølge forskerne skyldes det at sæd er påvirkeligt af mænds livsstilsvalg og at især kosten spiller en rolle for spermens kvalitet.

I de sidste årtier har flere og flere undersøgeler vist at vore gener kan blive mere eller mindre aktive afhængig af vor livsstil og oplevelser. Og en forhøjet genaktivitet kan nedarves via kønscellerne til barnet.

Det er derfor også vigtigt for mænd at tænke over hvad de spiser, ryger og drikker før graviditeten i lige så høj grad som kvinder, pointerer Sarah Kimmins.

Særligt mænd, der spiser mad med et højt fedtindhold eller er kraftigt overvægtige kan måske ikke omsætte folat i tilstrækkeligt omfang.

Forskerne siger, at de næste skridt bliver at samarbejde med en fertilitetsklinik for at undersøge, hvordan en mands kost og vægt kan påvirke barnets sundhed.