Søg på Klog Kost

Valnødder kan formentlig forbedre chancen for at få børn, viser en undersøgelse af unge mænds sædkvalitet.

Valnødder forbedrer sædkvaliteten

En pakke valnødder om dagen kan sikre at par, der har problemer med fertiliteten, måske endelig kan få børn.

 

Det antyder et studie af 117 raske mænd i alderen 21-35 år, der blev delt op i to grupper, hvor den ene blev bedt om at spise 75 gram valnødder dagligt, mens den anden ikke måtte spise nødder overhovedet.

Det er dr. Wendie Robbins fra  University of California i Los Angeles, der har villet finde ud af om en større mængde flerumættede fedtsyrer, der er afgørende for sædmodning og membran funktion, ville øge sædkvaliteten hos mænd, der spiser en typisk vestlig kost.   De bedste kilder til flerumættede fedtsyrer er fisk, hørfrø og valnødder, hvor sidstnævnte er rig på α-linolensyre (ALA), der er en plantekilde til omega-3.

Tidligere undersøgelser har vist, at 75 gram valnødder er en dosis, hvor blodlipidniveauer ændrer sig, uden at raske unge mænd ikke tager på i vægt.

Før forsøget begyndte, og igen 12 uger senere, blev mændenes sædkvalitet analyseret for at vurdere koncentrationen af sædceller, vitalitet, motilitet, morfologi, og kromosomfejl.

Forbedret sædkvalitet

Efter 12 uger var der ingen væsentlige ændringer i forsøgsdeltagernes BMI, legemsvægt eller aktivitetsniveau i nogen af grupperne.

Mændene, der spise valnødder dagligt, havde til gengæld væsentligt forhøjede niveauer af omega-6 og omega-3 (ALA) fedtsyrer og en forbedret sperm-vitalitet, motilitet (antal bevægelige sædceller pr. ml) og morfologi (sædcellernes udformning). De havde også færre kromosomafvigelser efter at have spist valnødder. Kontrolgruppen oplevede til gengæld ingen ændringer.

Barnløs?: Spis dig til en bedre sædkvalitet

Selv om denne forskning viser, at 75 gram valnødder om dagen positivt kan påvirke en ung mands sædkvalitet, er det stadig uvist, om det også vil gælde for unge mænd med fertilitetsproblemer, og om valnødderne rent faktisk vil føre til øget fertilitet.