Søg på Klog Kost

Fibromer er muskelknuder, der ikke er kræft på livmoderen.Fibromer er muskelknuder, der ikke er kræft på livmoderen.

Spis fisk og undgå knuder på livmoderen

 

Sørg for at få rigelidt med sol eller spis fisk jævnligt. Det kan reducere din risiko for at skulle have en hysterektomi - fjernelse af livmoderen.

Kvinder med tilstrækkelige mængder D-vitamin har nemlig en meget mindre (32 procent) risiko for at udvikle muskelknuder i livmoderen end kvinder med for lidt D-vitamin.

Det viser en undersøgelse fra det amerikanske National Institutes of Health, der har set på sammenhængen mellem D-vitamin og muskelknuder, kaldet fibromer, som ofte resulterer i smerter og blødning hos præmenopausale kvinder og er en af de hyppigste årsager til hysterektomi.

Undersøgelsen er baseret på 1.036 kvinder i alderen 35-49, der boede i Washington, DC, fra 1996 til 1999, som blev screenet for fibromer ved hjælp af ultralyd.

Forskere brugte blodprøver til at måle den primære cirkulerende form af D-vitamin, kendt som 25-hydroxy D. Personer med mere end 20 nanogram per milliliter af 25-hydroxy D blev kategoriseret som havende tilstrækkeligt D-vitamin, selvom nogle eksperter mener endnu højere niveauer kan være nødvendige for godt helbred.

Billig metode

Undersøgelsens deltagere udfyldte også et spørgeskema om hvor meget tid de var eksponeret for solstråler. De kvinder, der var udenfor mere end en time om dagen havde også en nedsat risiko for fibromer. Den estimerede reduktion var 40 procent.

Kroppen kan selv producere D-vitamin, når huden udsættes for sol, eller man kan få D-vitaminet ved at spise - især - fisk og andre fødevarer.

Selv om færre sorte end hvide deltagere havde tilstrækkelige 25-hydroxy D niveauer i blodet, var den anslåede reduktion i forekomsten af fibromer omtrent den samme for begge etniske grupper.

"Det ville være vidunderligt, hvis noget så simpelt og billigt som solskin kunne hjælpe kvinder til at reducere deres risiko for at få fibromer," siger Donna Baird, Ph.D., forsker ved National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS).

Baird pointerer dog, at selv om resultaterne er i overensstemmelse med laboratorieundersøgelser, er det nødvendigt med flere undersøgelser for at bekræfte resultaterne.