Skip to main content
logo for klog kost
Jo mere du spiser som i Middelhavsområdet, des lavere risiko for livmoderkræft.

9 madråd mod livmoderkræft

Du kan reducere din risiko for kræft i livmoderen markant ved at følge nogle enkle madråd fra Italien.

{snippet start}

Det viser en dugfrisk italiensk undersøgelse af næsten 5.000 kvinder, hvoraf 1.411 havde fået konstateret endometrial-kræft, der er den mest udbredte form for livmoderkræft, og 3.668 kvinder fungerede som kontrol.

Forskerne fra IRCCS-Istituto di Ricerche Farmacologiche undersøgte hvad kvinderne spiste og hvor tæt på den såkaldte Middelhavskost, deres daglige kost lå.

Forskerne sammenlignede kvindernes daglige kost med ni af de vigtigste komponenter i Middelhavskosten og målte hvor tæt kvinderne holdt sig til dem. 

De målte i hvilket omfang de indtog:

  • grøntsager
  • frugter og nødder
  • bælgfrugter (bønner etc.)
  • korn og kartofler
  • fisk
  • enkeltumættet fedt (olivenolie)
  • mælk og andre mejeriprodukter
  • kød
  • alkohol

Middelhavsdiæten indebærer et rigeligt forbrug af de første seks elementer, men kun et moderat indtag af de sidste tre elementer - især rødt kød og alkohol.

Forskerne fandt, at kvinder, der holdt sig tættest til middelhavskosten ved at overholde syv-ni af rådene reducerede deres risiko for livmoderkræft med hele 57 procent.

De, der holdt sig til seks af kostrådene reducerede deres risiko for livmoderkræft med 46 procent, og de, der overholdt fem af rådene reducerede deres risiko med en tredjedel (34 procent). Men de kvinder, hvis kost indeholdt mindre end fem af komponenterne, reducerede ikke deres risiko for livmoderkræft betydeligt.

{module also fedt}

"Vores forskning viser hvor stor effekten af en sund afbalanceret kost kan have for en kvindes risiko for at udvikle livmoderkræft. Det giver os en større forståelse af hvordan vores daglige valg - som det, vi spiser og hvor aktive vi er - påvirker vores risiko for kræft," siger dr. Cristina Bosetti, der er hovedforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i British Journal of Cancer.

I Danmark rammes cirka 750 kvinder årligt af livmoderkræft, hvoraf 80 procent er endometriekræft, som er kræft i livmoderens slimhinde. Risikoen øges efter 35 års-alderen og især 70-75 årige rammes.

livmoderkræft, olivenolie, middelhavskost, enkeltumættet fedt