Søg på Klog KostSe på din kost for at undgå synstab

Rødt og forarbejdet kød, stegt mad, raffinerede korn og mejeriprodukter med højt fedtindhold ser ud til at øge risikoen tre gange for at udvikle en øjensygdom, der skader nethinden og påvirker en persons centrale syn.

 

Det anyder en ny undersøgelse fra University of Buffalo (UB), hvor forskere har sammenlignet risikoen for at personer udvikler aldersrelateret makuladegeneration (AMD) med deres spisevaner.

AMD er en irreversibel tilstand, der påvirker en persons centrale syn og fjerner deres evne til at køre bil ligesom andre almindelige daglige aktiviteter bliver hæmmet.

"Behandling for sen, neovaskulær AMD er invasiv og dyr, og der er ingen behandling for geografisk atrofi, den anden form for sen AMD, der også forårsager synstab. Det er i vores bedste interesse at fange denne tilstand tidligt og forhindre udvikling af sent AMD," siger Shruti Dighe, der udførte forskningen som en del af sin kandidatuddannelse i epidemiologi ved UB's School for Public Health and Health Professionals.

Og det er derfor, at konstateringen af, at diæt spiller en rolle for AMD, er så spændende, tilføjer Dighe, der har fået resultaterne offentliggjort i British Journal of Ophthalmology.

Den såkaldt vestlige diæt var forbundet med sent uviklet AMD, men ikke med udvikling af tidlig AMD i undersøgelsen.

Forfatterne studerede forekomsten af ​​tidlig og sent AMD i løbet af cirka 18 års opfølgning blandt deltagere i studiet Atherosclerosis in Communities (ARIC).

Dighe og kolleger brugte data om 66 forskellige fødevarer, som deltagerne selv oplyste, at de spiste mellem 1987 og 1995 og identificerede to diæter - en vestlig og en nogenlunde sund.

"Det, vi observerede i denne undersøgelse, var, at folk, der ikke havde AMD i starten af ​​vores undersøgelse og ofte spiste usunde fødevarer, var mere tilbøjelige til at udvikle en synstruende sygdom cirka 18 år senere," siger medforfatter Amy Millen, der er lektor for epidemiologi og miljøsundhed ved UB.

Denne amerikanske-baserede undersøgelse er en af ​​de første undersøgelser af diætmønstre og udvikling af AMD over tid.

Tidlig AMD er asymptomatisk, hvilket betyder, at folk ofte ikke ved, at de har det. For at opdage sygdommen skal en læge gennemgå et foto af personens nethinde og se efter pigmentændringer og udvikling af drusener eller gule aflejringer bestående af lipider. Med tidlig AMD kan der være enten atrofi eller en ophobning af nye blodkar i øjets makula.

"Når folk begynder at udvikle disse ændringer, vil de begynde at bemærke visuelle symptomer. Deres syn vil begynde at blive dårligere. Dette er avanceret eller sent fase AMD," siger Dighe.

Men ikke alle, der har tidlig AMD ender med at få den mere svækkende sene fase.

Indtil videre er der forsket mest på specifikke næringsstoffer - såsom antidioxidanter i høj dosis - der ser ud til at have en beskyttende virkning. Men folk spiser mange forskellige fødevarer og næringsstoffer, ikke kun et eller to, og det er grunden til at se på om diætmønstre føjer mere til vor viden.

"Vores arbejde giver yderligere bevis for, at kosten betyder noget," pointerer Millen.

"Fra et folkesundhedsmæssigt synspunkt kan vi fortælle folk, at hvis du har tidlig AMD, er det sandsynligvis i din bedste interesse at begrænse dit indtag af forarbejdet kød, stegt mad, raffineret korn og fedtfattige mejerivarer for at bevare dit syn."