Søg på Klog Kost

Baby får bryst.Mors mælk er ikke nok for tidligt fødte børn.

Jerntilskud beskytter tidligt fødte mod ADHD

For tidligt fødte børn har en forøget risiko for at udvikle ADHD, men risikoen mindskes hvis de får jerntilskud.

 

Det viser en svensk undersøgelse af børn, der var født lidt for tidligt. Forskere fra Umeå universitet delte de 285 nyfødte børn op i tre grupper, der fik henholdsvis 1 mg/kilo/dag eller 2 mg/kilo/dag eller slet intet jerntilskud.

Læs også: Dagligt jerntilskud ikke nødvendigt for gravide

Undersøgelsen er netop offentliggjort i online-versionen af tidsskriftet Pediatrics.   Børnene fik jerntilskud fra de var 6 uger til de var 6 måneder gamle og blev tre år senere studeret af forskerne for at vurdere deres intelligens og adfærd.

Ingen forskel på intelligensen

Der var ingen signifikante forskelle på intelligensen mellem børnene født for tidligt og børn med almidelig fødselsvægt. Men når det gjaldt adfærdsmæssige problemer som ADHD, var der en signifikant effekt af jerntilskuddet.

Læs også: Giv babyen den rigtige faste føde

Blandt børnene med lav fødselsvægt, der ikke fik jerntilskud viste 12,7 procent tegn på adfærdsmæssige problemer, mens kun 2,9 procent af børnene i 1-mg-gruppen og 2,7 procent af 2-mg-gruppen havde adfærdsproblemer.

En kontrolgruppe af børn, der ikke var født for tidligt eller havde for lav fødselsvægt og som ikke havde fået jerntilskud, viste 3,2 procent tegn på adfærdsproblemer.   Undersøgelsens Forfatterne konkluderer, at jerntilskud kan hjælpe bare lidt for tidligt fødte på lang sigt.

Læs også: Derfor er det vigtigt at give din baby bryst