Søg på Klog Kost

Stoffer i maden kan styre dit humør

En jordbær-kage kan vel gøre de fleste glade, men faktisk er der stoffer i jordbær, der minder har humør-regulerende effekter.Stoffer i visse typer mad kan påvirke vores humør, viser en gennemgang af 1.700 forskellige substanser i fødevarer, der påvirker vore smagsoplevelser.

Stofferne har blandt andet end slående kemisk lighed med valproat, der et et udbredt humør-stabiliserende middel, primært brugt i behandlingen af epilepsi, bipolar lidelse og migræne.

- Molekyler i chokolade, forskellige bær og fødevarer, der indeholder omega-3 fedtsyrer, har vist positive virkninger på humøret. Og  nu viser vores undersøgelser, at nogle almindeligt anvendte aromabestanddele strukturelt ligner valproat, siger dr. Karina Martinez-Mayorga, der er leder af et forskerteam, som har studeret effekten af smagsoplevelser på humøret. Deres forskning er netop blevet præsenteret på National Meeting & Exposition i American Chemical Society.

Midlet sælgesi Danmark under navne som Deprakine, Orfiril og Delepsine.

- Den store mængde beviser for, at kemikalier i chokolade, blåbær, hindbær, jordbær, te og andre fødevarer kan være humør-forstærkere, har fået os til at søge efter andre humør-påvirkende stoffer i fødevarer, siger Martinez-Mayorga.

Hun påpeger at det store behov for et bredt spektrum af humør-påvirkende stoffer, har sat gang i forskning, ikke bare i den farmaceutiske industri, men også i fødevare-og drikkevareindustrien.

Kan hjælpe på kognitiv sundhed

Man har kendt til de humørregulerende egenskaber ved forskellige fødevarer i årevis. Nu vil Martinez-Mayorga team og andre forskergrupper søge at identificere de kemiske forbindelser, der påvirker humørsvingninger, for at hjælpe med at opretholde kognitiv sundhed, forbedre den mentale årvågenhed og sinke udviklingen af hukommelsestab.

Hendes undersøgelse omfattede brug af  chemoinformatics, hvor man anvender it-metoder til at screene de kemiske strukturer af mere end 1.700 fødevarers smagsingredienser for ligheder med godkendte antidepressiva.

Det første vigtige resultat i det igangværende projekt var valproat. I fremtiden har holdet planer om at teste sammenhængen mellem smag og humør eksperimentelt.

- Slutresultatet kan være kostanbefalinger eller nye kosttilskud med gavnlige humøreffekter, siger hun.

- Det er vigtigt at huske, at mad, der kan forbedre humøret ikke er en erstatning for ordineret antidepressiv medicin, advarer Martinez-Mayorga.

Men hvis man ikke har behov for medicin, kan det at spise bestemte fødevarer og leve sund generelt øge humøret.