Skip to main content
logo for klog kost

10 fødevarer der gør dig i godt humør

{module Google Artikel Billedtop}
Maden kan sætte dig i bedre humør på flere måder.
 

Mad kan påvirke din energi på tre måder: Ved at give dig tilstrækkeligt med kalorier, ved at bidrage som stimulanser og ved at sætte stofskiftet i gang.  Den kost, der er bedst for dit humør, er den, der stabiliserer blodsukkeret og påvirker de såkaldte ’godt-humør’-hormoner, som f.eks. serotoniner.

Det er bevist, at du ved at ændre din kost kan påvirke din forbrænding og hjernens kemi, hvilket i sidste ende påvirker dit energiniveau og dit humør.

Du bør f.eks. starte allerede fra morgenstunden med at tænke på at spise dig til et godt humør. Undersøgelser har vist, at mennesker, som spiser morgenmad, har mere energi i løbet af hele dagen. Sørg for at få fibre og gode næringsstoffer som fuldkorn, sunde fedtstoffer og magre proteiner lige fra dagens start.

Læs også: Spis dig til højt humør

Og hold så fast i de gode takter resten af dagen. Spis ofte og med jævne mellemrum. Det sikrer et stabilt blodsukker, som også giver stabilt energi- og humørniveau. Spis små måltider og snacks hver tredje eller fjerde time. Snacks, der holder humøret i et konstant højt niveau, er bl.a. peanutbutter og fuldkornskiks.

Bladgrøntsager

Endnu en fødevaregruppe, der formodes at begrænse risikoen for depression er folinsyre. Ligesom omega-3 fedtsyrer, findes folinsyre i bladgrøntsager, som spinat og salat. Bælgfrugter, nødder og citrusfrugter er også gode kilder til folinsyre.

Fibre

Kostfibre stabiliserer din energi. Det forsinker fordøjelsen og sørger for en mere balanceret energi ud over hele dagen. Giv din energi og dit humør et spark ved at spise bønner, frugter, grøntsager og fuldkornsbrød.

Vand

Dehydrering og træthed hænger tæt sammen. Nogle undersøgelser antyder, at tilmed en mild dehydrering kan nedsætte stofskifte og ødelægge energien. Drik rigeligt med vand eller andre usødede drikkevarer.

Frisk grønt

En anden måde at undgå dehydrering er at spise vædeholdigt føde, som frugt og grønt. Hvis du vil være sikker på at holde humøret, gælder det om at gå udenom tørre kiks og i stedet spise f.eks. et æble. Andre vædeholdige fødevarer er havregryn og pasta, som svulmer op med vand, når det koges.

Gode nødder

Cashewnødder, mandler, hasselnødder og paranødder er rige på proteiner, magnesium og mineraler, som har en vigtig rolle i kroppens omdannelse fra sukker til energi. Undersøgelser viser, at magnesium påvirker dit energiniveau. Du finder også magnesium i fuldkorn og visse fisketyper. Paranødder indeholder også selen, som måske kan afbalancere dit humør. Selen findes også i kød, seafood, bønner og fuldkorn.

Læs hvad de sidste fem fødevarer er på næste side