Søg på Klog Kost

Tidlige madvalg kan afsløre pigers spiseforstyrrelser

Pigers valg i de tidlige år kan pege på om de senere får spiseforstyrrelser som anoreksi eller bulimi.Læger vil kunne forudsige, hvilke piger der har risiko for at udvikle spiseforstyrrelser, hvis de ved hvilke fødevarer pigerne vælger i en ung alder.

Det viser en undersøgelse foretaget af forskere fra Cincinnati Children Hospital Medical Center, der indsamlede data fra ni-årige piger og et årti frem for at finde ud af om deres valg i barndommen påvirkede udviklingen af spiseforstyrrelser i puberteten.

Undersøgelsen blev præsenteret på den internationale konference om spiseforstyrrelser, og sammenstillede pigernes andel af kulhydrat-, fedt- og protein-forbrug i ungdommen med spiseforstyrrelser, såsom utilfredshed med kropsbillede, uregelmæssige spisevaner og optagethed af slankhed.

Resultaterne varierede efter alder. Procentdelen af kulhydrater og fedt hos piger omkring 11 år syntes at forudsige utilfredshed med kroppen i 14 års-alderen.

Perfektionistiske piger

Piger, der kun spiste lidt fedt, men mange kulhydrater omkring 15 års-alderen var mere tilbøjelige til at have uregelmæssige spisevaner efter alder 19 års alderen - dette var især tilfældet for piger, der blev karakteriseret som perfektionistiske.

- Vi ved, at perfektionister har høj risiko for spiseforstyrrelser, siger Dr. Abbigail Tissot, direktør for Division of Behavioral Medicine ved Cincinnati Children's Hospital og leder af undersøgelsen.

- De er så optagede af at leve op til en usund og ekstrem idé om skønhed, at de bliver revet med. Desværre har disse piger, der vil være slanke - uanset hvad det kræver - en højere risiko for at blive overvægtige eller fede senere i livet.

Forebyggelse vigtig

- Spiseforstyrrelser er notorisk vanskelige at behandle, så forebyggelse er vigtig, siger Laurie Dunham, registreret diætist på Cincinnati Children 's Hospital.

- Ved at vurdere protein- og fedt-indtag så tidligt som 9 år, kan vi registrere, hvilken piger, der kan udvikle spiseforstyrrelser og vi kan derfor træde til for at hjælpe, før tingene kommer ud af kontrol.

Undersøgelsen er baseret på analyse af data fra Cincinnati, hvor undersøgelsen National Growth and Health Study (NGHS) indsamlede maddagbøger fra 800 piger årligt fra 1988 til 1999.

- Den er sjælden i og med, at den er baseret på langvarig observation af piger under deres overgang fra præ-pubertet gennem ungdomsårene og ind i den tidlige voksenalder, tilføjer Tissot.

- Denne undersøgelse fortæller os i hvilken alder, vi skal holde øje med børns spiseadfærd - det kan give forældre og læger nyttige værktøjer til påvisning af piger med forhøjet risiko for at udvikle spiseforstyrrelse.

Spring frokosten over og tag på

En anden undersøgelse, baseret på de samme data, der er udarbejdet på disse første resultater, viser, at piger, der springer frokosten over i sidste ende indtager flere kalorier per dag end dem, der spiser frokost.

- Masser af undersøgelser er blevet udført om virkningerne af springe morgenmaden over, siger Tissot.

- Men på et tidspunkt, hvor længden af børnenes skolefrokoster kan variere meget, har kun få undersøgelser set på virkningen af atspringe frokosten over.