Søg på Klog Kost

Masser af dåsesodavandFire dåser light sodavand dagligt øger tilsyneladende risikoen for depression med hele 30 procent.

Light sodavand mistænkt for at medføre depression

Ny forskning tyder på, at især light sodavand er forbundet med en øget risiko for depression hos voksne, mens kaffe blev forbundet med en lidt lavere risiko.

 

En undersøgelse, der omfattede 263.925 personer i alderen 50-71 år, opgjorde fra 1995 til 1996 deltagernes forbrug af drikkevarer, hvorefter forskerne omkring 10 år senere spurgte deltagerne, om de var blevet diagnosticeret med depression siden 2000.

I alt havde 11.311 fået diagnosen depression.

Læs også: En sodavand dagligt giver hjerteproblemer

"Sodavand, kaffe og te drikes over hele verden og har vigtige fysiske - og kan have vigtige mentale - sundhedsmæssige konsekvenser," pointerer undersøgelsens forfatter Dr. Honglei Chen, fra National Institutes of Health i North Carolina.

Undersøgelsen blev frigivet i går, og vil blive præsenteret på årsmødet for American Academy of Neurology i San Diego i midten af marts.  

Erstat sodavanden med kaffe 

Folk, der drak mere end fire dåser (a 33cl) sodavand dagligt havde en 30 procent større risiko at udvikle depression end dem, der ikke drak sodavand.

Til gengæld havde kaffedrikkere, der drak fire kopper dagligt en reduceret risiko fordepression på omkring 10 procent i forhold til personer, der ikke drak kaffe.

Læs også: Cola forværrer slidgigt i knæet

Risikoen syntes at være større for folk, der drak light end almindelig sodavand, frugtjuice eller iste.  Mens almindelig sodavand medførte en forøget risiko på 22 procent, medførte light sodavand en forøget risiko på 31 procent.

"Vores forskning tyder på, at det kan reducere risikoen for depression at skære ned på især light, men også almindeligt sødet sodavand og erstatte dem med usødet kaffe," siger Chen.

Læs også: Tre daglige kopper kaffe forhindrer hjertesygdom

Resultaterne kan dog også skyldes at overvægtige, der har en større tendens til depression, er mere tilbøjelige til at vælge light-produkter.

"Mere forskning er nødvendig for at bekræfte disse resultater, og folk med depression bør fortsætte med at tage depressionsmedicin ordineret af deres læge."