Søg på Klog Kost

Rød, grøn og gul peberfrugtIsær peberfrugter kan tilsyneladende forebygge Parkinsons- sygdom.

Peberfrugter kan beskytte mod Parkinsons

Peberfrugter indeholder små mængder nikotin, der måske kan hjælpe Parkinsons-patienter og beskytte mod sygdommen.

 

Tidligere undersøgelser har vist, at folk, der ryger, har en mindre risiko for at udvikle Parkinsons sygdom.

Imidlertid kan eksperterne ikke bekræfte, at nikotin eller andre komponenter i tobak beskytter mod sygdommen - eller om mennesker med Parkinsons ikke ryger fordi deres hjerne på grund af sygdommen ikke finder rygning attraktivt.

Men en ny undersøgelse, præsenteret i tidsskriftet Annals of Neurology, viser at peberfrugter, tomater og andre planter af Solanaceae-familien, der indeholder små mængder nikotin, kan reducere risikoen for at udvikle sygdommen.

Parkinsons sygdom er en lidelse, der skyldes tab af hjerneceller, som producerer dopamin. Symptomerne medfører ansigts-, hånd-, arm- og benrystelser, stivhed i lemmerne, tab af balance, og langsommere bevægelser.

I Danmark er 7.000 mennesker diagnosticeret med Parkinsons sygdom og op mod ti millioner mennesker verden over lever med sygdommen. I øjeblikket er der ingen kur mod Parkinsons, men symptomerne bliver behandlet med medicin og dyb hjerne stimulation.

Især peberfrugter påvirker Parkinsons

I en ny undersøgelse har Dr. Susan Searles Nielsen og kolleger fra University of Washington i Seattle rekrutteret 490  nydiagnosticerede Parkinsons-patienter, som de sammenlignede  med 644 personer uden neurologiske problemer. De brugte spørgeskemaer til at vurdere deltagernes kost- og tobaksforbrug i løbet af deres liv.

Generelt påvirkede grøntsager og frugter ikke risikoen for Parkinsons sygdom, men jo højere forbruget af Solanaceae-planter var, jo mindre var risikoen for  Parkinsons sygdom - og især peberfrugter påvirkede risikoen.

Forskerne konstaterede dog, at nikotinen i planterne hovedsageligt beskyttede personer, der ikke tidligere havde røget eller kun havde røget meget lidt.

"Vores undersøgelse er den første til at undersøge kost-nikotins indflydelse på risikoen for at udvikle Parkinsons sygdom," siger Dr. Searles Nielsen.

Læs også: Jordbær kan beskytte mod Parkinsons

"Den underbygger de mange undersøgelser, der viser at tobak kan reducere risikoen for Parkinsons, og vores resultater tyder også på en beskyttende virkning fra nikotin, eller et andet kemikalie i peber og tobak."

Forfatterne anbefaler yderligere undersøgelser for at bekræfte deres resultater, som kan føre til behandlinger af Parkinsons sygdom.