Skip to main content
logo for klog kost

Kokosolie kan reducere symptomer på Crohns sygdom

En ændring af fedtindholdet i kosten kan føre til ændringer i tarmbakterierne, der kan bekæmpe skadelig inflammation som Crohns sygdom.

{snippet start}

Det antyder en ny undersøgelse fra Case Western Reserve University School of Medicine, hvor forskere har tilført plantefedtstoffer som kokosolie og kakaosmør til kosten hos mus.

De planteafledte fedtstoffer reducerede markant den bakterielle mangfoldighed hos musene, der havde en Crohns-lignende sygdom. Musene havde op til 30 procent færre typer af tarmbakterier sammenlignet med mus, der blev fodret en normal kost. Nogle af ændringer viste sig i afføringen, mens andre viste sig i cecum, en del af tarmen, der normalt er betændt ved Crohns sygdom. Selv mus, der blev fodret med lave koncentrationer af kokosolie eller kakaosmør, havde mindre alvorlig betændelse i tyndtarmen.

"Fundet er bemærkelsesværdigt, fordi det betyder, at en Crohns-patient også kan opnå en gavnlig effekt på deres bakteriekultur i tarmen og risikoen for betændelse ved alene at skifte fedttype i deres kost," siger Alexander Rodriguez-Palacios, der er lektor i medicin og førsteforfatter på undersøgelsen, der blev præsenteret på den årlige Digestive Disease Week®-konference i Chicago, Illinois tidligere denne måned.

"Patienter ville kun være nødt til at erstatte et "dårligt" (f.eks. animalsk,red.) fedt med et "godt" fedtstof og spise normale mængder."

Undersøgelsen er en af ​​de første til at identificere specifikke ændringer i tarmbakterier - vores mikrobiom - forbundet med Crohns sygdom. Det er også den første til at vise, hvordan fedtrig kost kan ændre tarmbakterier til at bekæmpe inflammation.

{snippet resba}

Resultater fra undersøgelsen kan hjælpe læger med at identificere bakterier til anvendelse i probiotika til behandling af patienter, der lider af inflammatorisk tarmsyndrom.

"Igangværende undersøgelser skal hjælpe os til en forståelse af hvilken komponent i de "gode" og "dårlige" fedtstoffer der gør forskellen for tarmbakterierne og gør musene sundere," siger Rodriguez-Palacios.

"I sidste ende stræber vi efter at identificere de "gode" fedtelskende mikrober,så vi kan teste dem som probiotika."

Forskerne forudser dog at deres resultater kan have varierende virkninger for patienterne.

"Ikke alle gode fedtstoffer er gode hos alle patienter," advarer Rodriguez-Palacios.

"Museforsøget angiver, at hver person kan reagere anderledes. Men kostændringer er noget, vi meget håber kan hjælpe i det mindste nogle patienter uden de bivirkninger og risici, som medicin indebærer. Nu skal vi bare finde ud af hvad der gør fedt 'god' eller "dårligt" for Crohns sygdom."