Søg på Klog KostBroccoli og blomkål kan beskytte mod inflammation i tarmen

Korsblomstrede grøntsager som broccoli, grønkål og blomkål kan måske hjælpe immunsystemet til at bekæmpe tarminfektioner og måske hjælpe patienter med inflammatorisk tarmsygdom (IBD).

 

Det antyder en ny undersøgelse fra Francis Crick Institute i London, hvor forskere har opdaget at et protein kaldet aryl hydrocarbon receptor (AhR) spiller en afgørende rolle i at beskytte os fra eksterne forurenende stoffer, toksiner og patogener på visse steder i vores krop som huden, lunger og tarm.

Ved at undersøge AhR's rolle i tarmen har forskerne opdaget at et andet protein, Cyp1a1, regulerer immunitsystemet i tarmen ved at nedbryde de molekyler, der aktiverer AhR.

Disse molekyler kaldes AhR-ligander og reagerer på signaler fra AhR-proteinerne, men hvis liganderne helt bliver nedbrudt af for meget Cyp1a1 kan det medføre øget modtagelighed for eksempelvis E. coli bakterier.

"Vi vidste allerede, at AhR-mangel er årsag til mange problemer for den intestinale barriere (tarmvæggen, der beskytter resten af kroppen mod tarmbakterier, red.). Det skyldes, at de immunceller, der beskytter os mod vores trillioner af tarmbakterier samt fra indkommende tarm patogener, har brug for signaler fra AhR for at overleve.

Mavetarm | 29. jan 2020

Er du oppustet, så skær ned på planteproteinerne

Kostfibre er godt for tarmsystemet, men spiser du en en fiberrig kost med mange…

"Molekylerne, der aktiverer AhR kan komme fra vores kost, men også fra vores tarmbakterier. Aktivering af AhR tænder for enzymer som Cyp1a1. Normalt er ​​disse enzymers funktion at nedbryde de molekyler, der oprindeligt aktiverede AhR og slukke dem igen," forklarer chefforsker dr. Brigitta Stockinger, som har fået undersøgelsen offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Nature.

Forskerne skabte mus med overaktiv Cyp1a1 - hvilket udryddede mængden af AhR-ligander og resulterede i mindre af de immunceller, der er afhængige af Ahr-ligander. I modsætning til normale sunde mus var disse mus ude af stand til at bekæmpe en infektion med Citrobacter bakterier, der er muse-versionen af E. coli-bakterier.

Men den interessante del af undersøgelsen var, at forskerne styrede den øgede Cyp1a1-aktivitet ved at tilsætte næringsstoffer, der findes i korsblomstrede grøntsager, til musenes kost. Det fungerede på to måder - ved at hæmme Cyp1a1 og ved at give ekstra AhR-aktiverende molekyler.

"Tidligere undersøgelser har primært fokuseret på konsekvenserne af fuldstændigt fravær af selve AhR i forskellige celletyper, men dette er ikke et scenarie, der vil gælde for mennesker, da man ikke kan leve med AhR-mangel i længere tid," siger Dr. Stockinger.

Grøntsager | 01. nov 2013

5 sunde grunde til at spise blomkål

Blomkål har tabt til broccoli i branding-kampen om at fremstå som sund og nærende, men…

"Som nævnt i vores undersøgelse er det yderst tænkeligt, at nogle mennesker har mutante Cyp1a1-enzymer, der har unormalt høj aktivitet. Hos mennesker kan dette spille en rolle for inflammatoriske tarmsygdomme, hvor mennesker med genetisk bestemt overaktiv Cyp1a1 ville være særligt følsomme over for infektioner. 

Disse mennesker kan potentielt forbedre deres tarms immunforsvar ved at spise korsblomstrede grøntsager som broccoli, grønkål og blomkål, som har et højt idhold af sådanne Cyp1a1-hæmmere og molekyler, der aktiverer AhR."