Søg på Klog Kost

Irritabel tyktarm kan være smertefuld, men måske kan ekstra D-vitamin lindre nogle af symptomerne. Irritabel tyktarm kan være smertefuld, men måske kan ekstra D-vitamin lindre nogle af symptomerne.

D-vitamin kan hjælpe på irritabel tyktarm

Mange mennesker med irritabel tyktarm lider af D-vitaminmangel og vil have gavn af at spise mere af vitaminet.

 

Det mener forskere fra University of Sheffield, der har opdaget en markant sammenhæng mellem en patients D-vitamin niveau og sværhedsgraden af ​​deres IBS symptomer og især i hvilket omfang IBS påvirker deres livskvalitet.

Undersøgelsen, som er den første af sin art, fandt, at ud af 82 procent af 51 IBS patienter havde utilstrækkeligt D-vitamin i blodet.

"IBS er en dårligt forstået tilstand som påvirker alvorligt på livskvaliteten for syge Der er ingen enkelt kendt årsag og ligeledes ingen enkelt kendt kur," siger Dr. Bernard Corfe fra universitetets Molecular Gastroenterology Research Group.

"Klinikere og patienter er i øjeblikket nødt til at arbejde sammen og afprøve forskellige løsninger for at sikre færrest gener og det kan tage år uden nogen garanti for succes," understreger Corfe, der er chefforsker på undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet British Medical Journal Open Gastroenterology.

"Vores arbejde har vist, at de fleste patienter med IBS i vores forsøg havde for lidt D-vitamin. Desuden var der en sammenhæng mellem deres D-vitamin-indhold og i hvilket omfang de rapporterede at IBS påvirkede deres livskvalitet."

IBS er en kronisk og invaliderende funktionel lidelse i mave-tarmkanalen, som berører omkring 10-15 procent af den vestlige befolkning. Hvorfor og hvordan tilstanden udvikler sig er uklart, selv om det er kendt, at kost og stress kan gøre symptomerne værre.

"Vores data giver en potentiel ny indsigt i den tilstand, og vigtigere en ny måde at forsøge at styre det," siger Corfe.

"Vores resultater viser, at mange mennesker med IBS kan hjælpes med tilskud af D-vitamin. Som et resultat af denne sonderende undersøgelse, er vi nu i stand til at designe og begrunde et større og mere definitivt klinisk forsøg."

Forsøget er blandt andet baseret på at forskeren Vicky Grant, der har lidt af IBS i over 30 år, fik en markant forbedring af hendes symptomer efter at være begyndt på et høj-dosis tilskud med D3-vitamin for cirka fem år siden.

"Jeg læste om andre IBS patienter, der oplevede succes med D-vitamin," fortæller hun.

Mavetarm | 16. aug 2014

Styrer tarmfloraen dine spisevaner eller omvendt?

Dine tarmbakterier nedbryder ikke bare maden til næringsstoffer, men sender også signaler…

"Jeg forventede egentlig ikke at D-vitamintilskudet ville fungere, da jeg tidligere havde forsøgt og mislykkedes med så mange andre behandlinger. Jeg er ikke helbredt, men jeg synes, at tilskudet dramatisk har forbedret min IBS."

IBS påvirker hver patient forskelligt og kan udløses af forskellige ting hos den enkelte, hvilket gør sygdommen meget vanskelige at behandle. Patienter kan opleve diarré eller forstoppelse som følge af deres symptomer eller deres afføringsvaner kan veksle.

"IBS er en ganske kompliceret sygdom, og det er almindeligt for de syge også at have andre lidelser eller sygdomme. D-vitamin tilskud har også haft en gavnlig effekt på disse lidelser."

Tags: D-vitamin, IBS