Søg på Klog Kost

Dine tarme har godt af et dagligt glas rødvin

Moderate mængder af rødvin afgør kampen mellem de gode og de dårlige tarmbakterier.

 

Et glas rødvin om dagen er en rigtig behagelig måde at gøre noget godt for de bakterier, der ligger på indersiden af din tyktarm. En ny spansk undersøgelse viser, at hvis du nyder et glas Merlot eller en rødvinstype, som har et lavt alkoholindhold, så ændrer du sammensætningen af gode og dårlige bakterier, som normalt findes i din tyktarm. Og på den måde giver du ikke bare dig selv en daglig nydelse med også et lille sundhedsshot.

Man tror måske, at bakterier er dårligt at have i de indre organer, men den rette, afbalancerede blanding hjælper faktisk på fordøjelsen, regulerer dit immunsystem og producerer K-vitamin, som er rigtig vigtigt mod dannelsen af blodpropper.

Efter undersøgelsens resultater har vist, at Merlot og andre vintyper med mindre alkoholindhold har samme postive virkning, gætter forskerne på, at det nok ikke er alkoholen men andre komponenter i vinen, kaldet polyphenolforbindelser, der virker.

Polyphenol er plantebaserede bestanddele, som findes i mange føde- og drikkevarer. Udover røde druer er mange andre frugter og grøntsager rige på polyphenol, ligesom kaffe, te, chokolade og visse nødder.

Ingen virkning ved gin

Tidligere undersøgelser har afdækket, om polyphenol i kosten kan have betydning for tarmbakterierne. Men dette studie var lagt an til at dokumentere, om rødvin har en lignende effekt. Det er et lille studie, som er offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition, og som fulgte ti midaldrende mænd.

I de første 15 dage fik mændene hverken vin eller anden alkohol. Dette blev fulgt op af tre 20-dages perioder, hvor de fik henholdsvis en ud af tre typer drikke hver dag: De fik et glas Merlot, et glas lav-alkohol rødvin eller et lille glas gin. Modsat rødvin indeholder gin ingen polyphenol, så det blev serveret som sammenligningsgrundlag.

Under hele forsøget blev deltagerne bedt om ikke at ændre deres kost- eller motionsvaner. De fik også at vide, at de ikke måtte drikke anden alkohol. Blod, urin og afføringsprøver blev indsamlet fra hver mand i undersøgelsesperioden, ligesom deres vægt og blodtryk blev undersøgt. Forskernes resultater viste, at sammensætningen af tarmbakterier skiftede på samme måde hos de deltagende mænd, alt efter om de drak Melot og lav-alkohol rødvin. I begge tilfælde havde de større antal af de gode bakterier i tarmene.

Efter at have drukket de polyphenol-holdige drikke, havde mændene også lavere blodtryk og samtidig et højere indhold af det såkaldte gode kolesterol.

-Dette studie er det første, der viser, at jævnlig, moderat indtagelse af rødvin kan have en anseelig effekt på tarmenes mikroflora, konkluderer forskerne.