Søg på Klog Kost

7 madråd mod kræft i æggestokkene

Kræft i æggestokkene rammer færre kvinder og færre dør af sygdommen, hvilket måske kan skyldes en sundere livsstil.

 

Æggestokkræft rammer ca. 570 kvinder om året og hovedsageligt kvinder over 50 år. Man kender ikke den præcise årsag, men arvelighed og hormonale ændringer spiller formentlig en rolle.

I de sidste årtier er såvel antallet af kræfttilfælde og dødsfald reduceret - ikke meget, men trods alt.

Adskillige undersøgelser af sammenhængen mellem kræft i æggestokkene og kosten har ikke kunnet give definitive anbefalinger. Mange undersøgelser har kun vist en sammenhæng baseret på reagensglasforsøg eller været befolkningsundersøgelser, hvor mange andre ting end kosten kan have spillet ind.

Studier tyder dog på at risikoen for æggestokkræft i lighed med mange andre kræftsygdomme øges ved et højt indtag af forarbejdet rødt kød - eksempelvis pølser, bacon og pålæg. Det gælder for eksempel et italiensk studie, der også viste, at fisk reducerer risikoen for kræft i æggestokkene. Rødt kød viste sig i den undersøgelse til gengæld at øge risikoen med 53 procent.

Undersøgelser om sojaprodukter og andre madvarer, der indeholder såkaldte planteøstrogener, har heller ikke vist sig at være endtydige. Noget tyder på at planteøstrogener har en positiv indflydelse på nogle former for æggestokkræft, men da mange tilfælde af sygdommen synes følsomme over for hormonændringer, kan man ikke komme med generelle anbefalinger. Samtidig har risikoen for brystkræft vist sig at være højere ved indtagelse af visse planteøstrogener.

Også mælkeprodukter har i nogle undersøgelser vist sig at have en positiv virkning på risikoen for æggestokkræft, mens de i andre undersøgelser synes at have en negativ indflydelse. Kræftens Bekæmpelse vurderer dog at den samlede forskning ikke tyder på at mælk har nogen negativ betydning for risikoen.

Fedme og højde øger ifølge Kræftens Bekæmpelse sandsynligvis risikoen for kræft i æggestokkene hos kvinder før overgangsalderen.

En slankende diæt med rigeligt frugt og grøntsager er således formentlig det bedste udgangspunkt for en sund kost, der beskytter mod risikoen for kræft i æggestokkene.

Men derudover er her også 7 madvarer, der ifølge forskning og eksperter formentlig kan forebygge kræft i æggestokkene: