Skip to main content
logo for klog kost

Hver tredje har medister-gen, der øger kræftrisiko

{module Google Artikel Billedtop}
 
{module 190}

En almindelig genetisk variant, som hver tredje menneske har, øger risikoen for tarmkræft, hvis man spiser rødt eller forarbejdet kød som koteletter eller medister.

En ny undersøgelse fra Keck School of Medicine ved University of Southern California viser, at personer med den genetiske variant, rs4143094, er mere udsatte for de negative immunologiske og inflammatoriske effekter, som rødt og forarbejdet kød har vist sig at have.

Man kunne populært kalde det medister-genet, efter den populære ret der består af svinetarm, som er fyldt med hakket kød og fedt.

Rødt kød er en fællesbetegnelse for kød fra firbenede dyr som svine- og oksekød, mens forarbejdet kød er kødprodukter fra disse dyr - eksempelvis spegepølse, pølser, medister. De nye officielle kostråd anbefaler at man højest spiser 500 gram rødt og forarbejdet kød om ugen.

Forskernes resultater er baseret på analyser af 9.287 patienter, der lider af tarmkræft og en kontrolgruppe på 9117 raske individer.

De har også analyseret 2,7 millioner genetiske sekvenser for at afgøre, om der var en sammenhæng mellem indtag af rødt og forarbejdet kød og tarmkræft.

De har netop præsenteret deres resultater på det årlige møde i American Society of Human Genetics 2013.

{module 120}

Forskerne forklarer, at den genetiske variant er placeret i den samme region på kromosom 10, der har et gen kaldet GATA3 - et gen, hvis indflydelse på immunsystemet tidligere har været forbundet med mange former for kræft.

Grundlæggende usundt

"Mennesker med en genetisk variant allel har en endnu større risiko for tarmkræft, hvis de spiser meget forarbejdet kød, men grundlæggende er risikoen ved rødt og forarbejdet kød allerede stor," siger Jane Figuerido, der er assisterende professor i forebyggende medicin ved Keck School of Medicine. Hun pointerer, at deres resultater derfor ikke betyder, at folk uden den genetiske variant bare kan spise store mængder rødt eller forarbejdet kød.

Men forskerne fra Keck School of medicine leverede også en positiv nyhed på konferencen, hvor de præsenterede en positiv genetisk variant fundet i undersøgelsen - rs1269486 - som sidder på kromosom 8. Resultaterne viste, at mennesker med denne variant, der spiser meget frugt og grønt, kan reducere deres risiko for tarmkræft.

"Tarmkræft er en sygdom, der er stærkt påvirket af visse former for kost. Disse genetiske variationer kan gøre nogle mennesker mere eller mindre modtagelige for visse kræftfremkaldende stoffer i fødevarer og det kan måske i fremtiden bidrage til at forebygge tarmkræft baseret på individuelle genetiske profiler."