Skip to main content
logo for klog kost

Noma-succes kan medføre færre kræft-tilfælde

{module Google Artikel Billedtop}

Tidligere i år blev Noma med Rene Redzepi i spidsen kåret til verdens bedste restaurant. Successen for det danske køkken kan medføre færre kræfttilfælde, hvis den udnyttes til at sætte fokus på de danske råvarer. Foto: The World's 50 Best Restaurants sponsored by S.Pellegrino & Acqua PannaDen danske restaurant Noma er hele tre gange kåret til verdens bedste restaurant og det kan betyde færre tilfælde af tyktarmskræft.

Rodfrugter og rugbrød er vigtige ingredienser i både det traditionelle og det nye nordiske køkken, og nu viser en stor undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse at de også beskytter os mod tyktarmskræft.

Gennem 13 år har forskere fra foreningen fulgt spisevanerne hos ikke færre end 57.000 danskere, der i starten var diagnosticeret som raske. Men i løbet af perioden fik hele 1000 af deltagerne konstateret tyktarmskræft og forskerne kunne konstatere at især kvinder havde en kraftig reduceret risiko for at udvikle kræften, der rammer cirka 2700 danskere hvert år. Overlevelseschancerne er relativ stor; over 50 procent lever stadig efter fem år.

Risiko nedsat med over en tredjedel

Kvindernes risiko for at udvikle sygdommen var 35 procent lavere, hvis de spiste meget mad fra det nordiske køkken - som fuldkorn og rodfrugter, men også kål, æbler og fisk - i forhold til kvinder, der ikke spiste særlig meget nordisk mad.

Mændenes risiko var også mindre, dog ikke lige så udtalt som for kvindernes vedkommende.

- Forskellen på mænd og kvinder kan skyldes andre genetiske og miljømæssige faktorer, f.eks. forskelle i hormonniveauer, som vi også ved spiller en rolle for udviklingen af kræft hos de to køn, siger Cecilie Kyrø, der er forsker i kræft og kost og har været med til at lave undersøgelsen for Kræftens Bekæmpelse, der er offentliggjort i tidsskriftet British Journal of Nutrition.

Det har i mange år været kendt at kosten har indflydelse på udviklingen af tyktarmskræft, men undersøgelsen understreger også at det nye nordiske køkken, der i disse år går sin sejrsgang i michelinguiden og ved verdensmesterskaber, ikke bare smager godt.

Hitfaktor kan redde liv

Og nu håber forskere at det nye nordiske køkkens hitfaktor kan hjælpe med til at bremse udviklingen af sygdommen.

- Resultaterne i vores undersøgelse tyder i hvert fald på, at det kunne være nyttigt at overveje fordelen ved at styrke en sundhedspolitik, som fremmer de nordiske kostvaner til fordel for folkesundheden, vurderer Cecilie Kyrø fra Kræftens Bekæmpelse.

- Det positive er jo, at det ikke behøver at være dyrt at spise produkterne fra det nordiske køkken. De fleste af fødevarerne i den nordiske kost er billige og drøje madvarer som havregryn, rugbrød og rodfrugter som f.eks. gulerødder. Og det betyder, at vi alle kan være med uden at blive ruineret, siger Cecilie Kyrø.