Søg på Klog KostNødder kan bremse kræftcellers vækst

Nødder har ikke bare en positiv effekt på din vægt og dit hjerte, men kan også hæmme væksten af kræftceller.

 

Det viser en ny undersøgelse fra Friedrich Schiller Universitetet Jena, Tyskland, hvor forskerne har undersøgt de molekulære mekanismer, der ligger bag nøddernes positive effekter.

"Vi har i lang tid vidst, at nødder er fulde af stoffer, der er godt for hjertet og det kardiovaskulære system og beskytter mod overvægt samt risikoen for at udvikle diabetes," siger dr Wiebke Schlörmann fra Institut for Ernæringstoksikologi ved universitetet i Jena.

Nogle undersøgelser har også vist en beskyttende effekt mod tyktarmskræft, tilføjer hun.

"Men vi har indtil nu ikke i detaljer vidst hvad nøddernes beskyttende effekt er baseret på."

Forskerne undersøgte derfor effekten af ​​fem forskellige typer af nødder: macadamia nødder, hasselnødder og valnødder samt mandler og pistacienødder. 

Nødderne var kunstigt "fordøjet" i reagensglas og virkningerne af de resulterende fordøjelsesprodukter på cellelinjer blev derefter analyseret. Forskerne konstaterede, at aktiviteten af ​​de beskyttende enzymer katalase og superoxiddismutase øgedes i de celler, der blev behandlet. Derudover inducerede fordøjelsesprodukterne det der kaldes programmeret celledød i behandlede cancerceller.

Frugt | 21. mar 2014

9 sunde grunde til at spise jordnødder

Vi er blevet så vant til saltede peanuts at vi ikke bruger det danske navn jordnødder og…

Undersøgelsen viser, at nødder har en positiv effekt på helbredet, fordi de blandt andet er involveret i aktivering af kroppens eget forsvar til at afgifte reaktive iltarter. Sådanne stoffer, som f.eks. er resultatet af ultraviolet stråling, forskellige kemikalier eller forskellige fødevaremetabolitter kan forårsage DNA-skader, der fører til udvikling af kræft.

"Kroppen har en hel serie af beskyttende mekanismer, der kan gøre reaktive iltarter harmløse," forklarer Dr. Schlörmann.

Og det er disse mekanismer, som ernæringseksperterne i Jena nu har vistbliver stimuleret af nødder og de stoffer, de indeholder.

"Vi var i stand til at vise, at denne effekt er påvirket af alle de undersøgte typer af nødder," siger Prof. Michael Glei, der anførte undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Molecular Carcinogenese.

Overvægt | 12. jan 2014

Nødder sikrer dig mod overvægt

Spiser du en håndfuld nødder dagligt reducerer du din risiko for overvægt og sygdomme…

I den næste fase har han og hans team ønsket at finde ud af, om denne beskyttende effekt reduceres ved ristning af nødder. Da de fleste af de undersøgte nødder overvejende indtages i ristet form er yderligere forskning nødvendig for at give den rigtige ernæringsvejledning.