Søg på Klog KostSelenmangel øger risikoen for leverkræft

Spiser du for lidt fisk, skaldyr og andre kilder til selen har du en øget risiko for at udvikle leverkræft.

 

Det antyder en ny undersøgelse fra Charité - Universitätsmedizin Berlin i samarbejde med Det Internationale Agentur for Kræftforskning, hvor forskere også har studeret hvor meget selen påvirker andre former for kræft.

Selen findes i fødevarer som fisk, skaldyr, kød, mælk og æg samt visse sydamerikanske nødder som paranødder. Det er et sporstof, som forekommer naturligt i jord og planter, og som vi optager gennem den mad vi indtager. Europæisk jord har en ret lav koncentration af selen i sammenligning med andre områder af verden - eksempelvis Nordamerika. Mangel på selen er udbredt og har vist sig at være en risikofaktor for en række sygdomme og er grunden til, at tyske husdyr modtager tilskud med selen i deres foder.

Kosttilskud | 28. feb 2014

Flere kosttilskud giver kræft

To nye analyser af populære kosttilskud, som E-vitamin og beta-caroten viser en forøget…

"Ifølge vores data har den tredjedel af befolkningen med lavest selenniveau en fem til ti gange øget risiko for at udvikle hepatocellulært carcinom - også kendt som leverkræft," siger prof. Dr. Lutz Schomburg fra Institut for Eksperimentel Endokrinologi, der har fået undersøgelsen offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition

I deres undersøgelse undersøgte holdet af europæiske forskere en kohorte af 477.000 deltagere, og udvalgte personer, som havde udviklet hepatocellulært carcinom i løbet af en 10-årig opfølgning. Blodprøver blev også taget fra sunde deltagere og efterfølgende analyseret for at bestemme deres selenniveau.

"Vores undersøgelse understøtter ikke, at tilskud med selen har en direkte beskyttende effekt mod leverkræft, men den bekræfter betydningen af en afbalanceret kost, som selen er en integrerende del af," understreger professor Schomburg. 

Frugt | 21. mar 2014

9 sunde grunde til at spise jordnødder

Vi er blevet så vant til saltede peanuts at vi ikke bruger det danske navn jordnødder og…

Tidligere undersøgelser har antydet et tilsvarende forhold mellem selenniveauet og risikoen for at udvikle tarmkræft og en risiko for at udvikle autoimmun sygdom i skjoldbruskkirtlen.

{text}