Søg på Klog KostGanske få ekstra proteiner forhindrer slagtilfælde

Risikoen for at blive ramt af en blodprop eller blødning i hjernen bliver markant mindre hvis du spiser bare en smule flere - af de rigtige - proteiner.

 

Det viser en metaanalyse offentliggjort i tidsskriftet Neurology, hvor kinesiske forskere har gennemgået data om over 250.000 menneskers madvaner og helbred.

"Mængden af protein, der førte til den reducerede risiko var moderat - svarende til 20 gram om dagen," siger undersøgelsens hovedforfatter dr. Xinfeng Liu fra Nanjing University School of Medicine i Nanjing, Kina.

"Der er behov for yderligere, større studier, før vi endeligt kan anbefale at spise flere proteiner, men beviserne er overbevisende."

Meta-analysen så på alle de tilgængelige forskningsresultater om forholdet mellem protein i kosten og risikoen for slagtilfælde. Syv studier med i alt 254.489 deltagere, der blev fulgt i gennemsnitligt 14 år blev inkluderet i analysen.

Samlet set var deltagerne, der spiste flest proteiner, 20 procent mindre tilbøjelige til at udvikle et slagtilfælde end dem, der spiste færrest proteiner. Resultaterne tog højde for andre faktorer, der kan påvirke risikoen for slagtilfælde, som rygning og højt kolesteroltal. For hver ekstra 20 gram proteiner om dagen faldt risikoen for slagtilfælde med hele 26 procent.

Spis flere fisk

"Hvis alles proteinindtag var på dette niveau, ville det svare til mere end 1,4 millioner færre dødsfald pga. slagtilfælde hvert år på verdensplan - plus færre handicappede efter slagtilfælde," siger Liu.

Liu bemærker, at analysen ikke opfordrer til et øget forbrug af rødt kød, som er blevet forbundet med en øget risiko for slagtilfælde. To af undersøgelserne blev gennemført i Japan, hvor folk spiser mindre rødt kød end vesterlændinge gør, og flere fisk, der har været forbundet med nedsat risiko for slagtilfælde.

Slankekure | 28. jun 2014

3 tegn på at du får for meget protein

Selv om flere af de mest populære slankekure bygger på et højt protein-indhold, så kan…

"Disse resultater tyder på, at risikoen for slagtilfælde kan reduceres ved at erstatte rødt kød med andre proteinkilder som fisk," siger Liu.

Den reducerede risiko for slagtilfælde var større ved indtagelse af protein fra kød (helst fisk eller fjerkræ) end fra vegetabilsk protein.

"Protein har den virkning at det sænker blodtrykket, hvilket kan spille en rolle for at reducere risikoen for slagtilfælde," siger Liu.

Tags: slagtilfælde, proteiner