Søg på Klog Kost

Det er ikke kun fiberen i havre, der beskytter mod hjerteproblemer.

Derfor er havre også sundt for hjertet

Et stof, der kun findes i havre, kan både forebygge kræft, betændelser og - viser ny forskning - hjertesygdom.

 

Det understreger flere undersøgelser, der netop er blevet præsenteret ved en international konference afholdt af American Chemical Society i Dallas, Texas. Forskere fra bl.a. Tufts University har undersøgt havres kemiske sammensætninger og påvirkninger af mekanismer i menneskekroppen, der medfører flere alvorlige helbredsproblemer.

Forskningen har især fokuseret på en fenolforbindelse med navnet avenanthramide (AVN), der kun findes i havre og som synes at have både antioxidante, antiinflammatorisk og kræftbekæmpende egenskaber. Og allernyest synes forbindelsen også at spille en vigtig rolle for forebyggelse mod hjertesygdom.

Hidtil har den sunde effekt for hjertet været tilskrevet fuldkorns høje fiber-indhold samt vitaminer, mineraler og såkaldte fytonæringsstoffer. Især har det opløselige fiber beta-glucan i havre vist sig effektivt til at sænke det såkaldt dårlige kolesterol LDL (low-density lipoprotein).

"Nye data understreger betydningen af beta-glucan, men viser også, at den sunde effekt af havre for hjertet ikke kun handler om fibre," siger Dr. Shengmin Sang fra North Carolina Agricultural and Technical State University.

"Flere forskningsresultater viser, at det bioaktive stof AVN i havre yderligere kan forebygge hjertesygdomme."

Forskning fra Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging ved Tufts University viser bl.a. at de antioxidante og anti-inflammatoriske egenskaber ved AVN sandsynligvis bidrager til havres beskyttelse mod åreforkalkning.

Også dr. Mohsen Meydani fra Vascular Biology Laboratory ved Tufts University præsenterede på konferencen dokumentation for, at AVN i havre undertrykker produktionen af inflammatoriske cytokiner, der er forbundet med fedtdannelse i arterierne. Også hans undersøgelser tyder på at AVN i havre kan undertrykke processen i forbindelse med udviklingen af åreforkalkning.