Søg på Klog KostSå farligt er det at spise usund morgenmad

Spiste du ikke morgenmad i ungdommen - eller bestod den hovedsageligt af sigtebrød med nutella - så har du en en større risiko for sygdom og tidlig død.

 

En svensk undersøgelse af unges morgenmad i 1981 viser nu, at de unge, der enten ikke spiste morgenmad eller spiste en usund morgenmad, oftere lider af metabolisk syndrom.

Metabolisk syndrom er ikke i sig selv en sygdom, men en betegnelse for at man lider af flere forskellige stofskifte-relaterede porblemer, der øger risikoen for hjertekar-sygdomme. Eksempelvis mavefedt omkring organerne, høje niveauer af skadelige triglycerider, et lavt niveau af beskyttende HDL-kolesterol, højt blodtryk og højt fastende blodsukker.

At morgenmaden er dagens vigtigste måltid er en populær påstand, som undersøgelsen fra Umeå Universitet i Sverige, der er offentliggjort i Public Health Nutrition, understøtter.

Undersøgelsen spurgte alle elever i 9. klasse i Luleå i 1981 om hvad de spiste til morgenmad og fik 27 år senere i 2008 de nu voksne deltagere til at gennemgå et sundhedstjek.

Undersøgelsen viste, at de unge mennesker, der undlod at spise morgenmad eller spiste en usund morgenmad, havde en 68 procent højere forekomst af metabolisk syndrom som voksne i forhold til dem der havde spist en sund morgenmad.

Resultaterne er renset for socioøkonomiske faktorer og andre livsstilsvaner, der kunne påvirke dem. Mest tydeligt havde de voksne mere mavefedt og højere niveauer af fastende blodsukkerniveauer.

"Yderligere undersøgelser er nødvendige for os at vi kan forstå de mekanismer, der forbinder usunde morgenmadsvaner i ungdommen og metabolisk syndrom, men vores resultater og adskillige tidligere undersøgelser tyder på, at en usund morgenmad kan have en negativ effekt på blodsukkerreguleringen," siger Maria Wennberg, der er undersøgelsens hovedforfatter.