Søg på Klog KostMajsolie bedre mod kolesterol end ekstra jomfru olivenolie

 

Majsolie viser sig overraskende i en ny undersøgelse at være meget bedre end ekstra jomfru olivenolie og rapsolie til at sænke det dårlige kolesterol.

Hidtil har majsolie ikke været betragtet som særlig sund, men den nye undersøgelse viser, at majsolie nedsætter det dårlige kolesterol (LDL) med 10,9 procent, mens ekstra jomfru olivenolie kun sænker det med 3,5 procent.

Samlet set faldt det totale kolesterol med 8,2 procent for majsolie sammenlignet med 1,8 procent for ekstra jomfru olivenolie.

Undersøgelsen er baseret på en test, hvor 54 deltagere tilfældigt er blevet opdelt i to grupper, der enten fik fire skefulde majsolie eller ekstra jomfru olivenolie i deres mad dagligt. Hverken deltagerne eller forsøgslederne vidste hvem, der fik hvilken olie.

Forskerne ønskede at sammenligne virkningen af de to olier på LDL-kolesterol, total kolesterol, HDL-kolesterol (gode kolesterol), andet kolesterol, triglycerider og forholdet mellem totalt og HDL-kolesterol.

Fastende blodprøver sammen med andre kliniske målinger blev taget fra alle deltagere før og efter hver behandlingsfase af undersøgelsen.

Vigtige plantesteroler

"Undersøgelsens resultater tyder på at majsolie har signifikant større effekt på kolesterolindholdet i blodet end ekstra jomfru olivenolie, hvilket til dels skyldes plantesterolers naturlige kolesterol-blokerende evne," siger chefforsker Dr. Kevin C. Maki, der er ansat på Biofortis, som er en klinisk forskningvirksomhed ved Merieux NutriSciences.

Majsolie har en unik kombination af sunde fedtsyrer og plantesteroler , som forskning tyder på kan hjælpe til lavere kolesterol-tal.

Ifølge en sammenligning af madolier fra det amerikanske landbrugsministerium (USDA) i 2013 har majsolie fire gange flere plantesteroler end olivenolie og 40 procent flere end rapsolie.

Plantesteroler er plante-baserede stoffer, der forekommer naturligt i frugt, grøntsager, nødder, frø, korn, bælgfrugter og vegetabilske olier som majsolie.

"Disse resultater føjer sig til tidligere forskning, der har vist at majsolie har positive effekter på hjertets sundhed," siger Maki om resultaterne, der blev præsenteret på American Society for Nutritions Advances & Controversies in Clinical Nutrition Conference.